חגים ומועדי השנה

למה לא נוהגים את מנהגי ספירת העומר עד שבועות?

  • ח' אייר התש"פ

שאלה

שלום הרב, עניין אותי מאוד לדעת - ידוע שתלמידי ר' עקיבא נפטרו מפסח עד שבועות ואנחנו נוהגים מנהגי אבלות וידוע העניין למה הם מתו דווקא בזמן הזה... כי מיתת הדין של בין אדם לחברו מתוחה בזמן הזה. אז למה לא מתאבלים עד שבועות? כל מנהגי האבלות נהוגים עד ל"ג בעומר. תודה רבה רבה

תשובה

שבוע טוב,

יפה שאלת, כי לכאורה לפי דברי הגמרא (יבמות דף סב עמוד ב) שתלמידי רבי עקיבא מתו בין פסח לעצרת - דהיינו שבועות, היו אמורים לנהוג את מנהגי ספירת העומר עד שבועות.

ועמדו בזה רבותינו הראשונים (יעויין ספר המנהיג דף צא עמוד ב, ושו"ת התשב"ץ חלק א' סימן קעח), וכתבו, שיש גירסא שכולם מתו מפסח עד פרוס עצרת, והוכיחו שהכוונה בזה לל"ג בעומר. וכ"כ רבנו המאירי (יבמות שם) שקבלה ביד הגאונים שביום ל"ג בעומר פסקה המיתה. וכן הוא בשלחן ערוך (סימן תצג סעיף ב) נוהגים שלא להסתפר עד ל"ג לעומר, שאומרים שאז פסקו מלמות.

אלא שלדעת השלחן ערוך אין להסתפר עד יום ל"ד בעומר בבוקר, אולם לדעת הרמ"א שם, אפשר להסתפר ביום ל"ג בעומר בבוקר. וביאר המשנה ברורה שדעת השלחן ערוך שגם ביום ל"ד מתו מעט, אולם לדעת הרמ"א ביום ל"ג פסקו לגמרי מלמות.

בברכה,

הלל מאירס