"האוכל בשוק דומה לכלב"

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב ידוע שמי שאוכל לחם ברחוב דומה לכלב. האם מדובר גם על מי שיושב על גדר ברחוב או מדרגות ואוכל לחם או רק על מי שהולך ואוכל והאם יש שוני בין ספרדים לאשכנזים

תשובה

שלום וברכה

אנציקלופדיה תלמודית כרך ז, דרך ארץ [טור תרעב] לא יאכל אדם בשוק, שכן אמרו: האוכל בשוק דומה לכלב. ודוקא פת וכל דבר הנראה כרעבתנות, אבל לא שאר דברים, שבסעודה של פת יש גנאי יותר, ויש מפרשים דוקא שאוכל בפני כל העם, אבל לא באוכל בשוק שאין בו רוב עם אלא קצת עוברים ושבים. תלמיד חכם לעולם לא יאכל אלא בביתו על שלחנו, ולא יאכל בחנות ולא בשוק - אפילו שאר דברים מלבד פת ואפילו בפני קצת עוברים ושבים אלא מפני צורך גדול, כדי שלא יתגנה על הבריות.

בברכה - בנימין שמואלי