התלבטות בבחירת שם לבן, מתן, רפאל, מאור או אביתר?

  • י"ט ניסן התש"פ

שאלה

שלום וברכה הרב,
אני כרגע בחודש רביעי להריוני וחושבת לעיתים קרובות על שמות לילדי שעתיד להיוולד בעזרת ה' בסוף חודש תשרי.
אני מתלבטת בין מספר שמות אבל השמות שמצאו בעיני במיוחד הם: מתן, רפאל, מאור ואביתר, אך בכל אחד משמות אלה יש לי חשש.
לגבי השם מתן-הבנתי שזהו שם שלילי בתורה כיוון שמתן היה כהן ע"ז ואסור לתת שמות מסוג זה לתינוק.
לגבי מאור-יצא לי להכיר שני בחורים בשם זה שאחד או שני ההורים שלהם לא עלינו נפטרו.
לגבי רפאל- הבנתי שלא טוב לקרוא לילד בשם עם הצירוף: "אל"
לגבי אביתר-אותו העניין כמו השם מתן.

אשמח לשמוע מה דעת הרב בעניין זה.
תודה רבה וחג שמח

תשובה

מועדים לשמחה,

נכון, מתן היה עובד עבודה זרה (מלכים ב' יא יח), ולכן אין לקרוא לבן בשם זה (וכן דעת הגר"ע יוסף זצ"ל בספר מעין אומר חלק י"ב פרק א סימן יא, ויבדל לחיים הגר"ח קניבסקי בספר שמות בארץ עמוד קה).

גם השם מאור לא מומלץ (שמות בארץ עמוד קסט).

השם רפאל מוזכר בתנ"ך (דברי הימים א' כו ז), והוא שם טוב לבן (ישועות מרדכי עמוד 117 בשם הגר"מ אליהו זצ"ל), ומנהג ישראל לקרוא בשם זה (שמות בארץ עמוד לט).

אפשר לקרוא לבן בשם אביתר (ישועות מרדכי עמוד 116, ושמות בארץ עמוד צה).

בשעה טובה,

הלל מאירס