מדרגות חשמליות בשבת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם מותר לעלות על מדרגות חשמליות בשבת כשהם כבר פועלות,(מישהו הפעיל אותם לפניי) במידה וגוי הוא זה שהפעיל אותם.

תשובה

שלום וברכה

מדרגות נעות הפועלות באופן אוטומטי מותר לעלות בהן בשבת, לסוברים שמותר להשתמש במעלית אוטומטית [מעלית שבת], וכן מותר לרדת בהן לסוברים שמותר לרדת במעלית אוטומטית [שמירת שבת כהלכתה פרק כג סעיף נב]. מדרגות המתחילות לנוע כשאדם דורך עליהן או מתקרב להן, אסור לעלות ולרדת בהן [שם].

וכדין דלתות אוטומטיות שאין להתקרב אליהם, ויש שכתבו שנכון שלא להשתמש אף במדרגות אוטומטיות, כיון שבני אדם אינם יודעים להבדיל בינם לבין מדרגות שמופעלות על ידי דריכת האדם עליהם [שערים מצויינים בהלכה ח"ב סי` עח ס"ק ה].

בהצלחה - מנשה ישראל