האם יש מצווה להביא כמה שיותר ילדים לעולם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, אשמח לדעת האם ישנה מצוה או הלכה או חשיבות משמעותית להבאת ילדים רבים לעולם, מעבר ל"פרו ורבו" ל"בן ובת". במיוחד אודה על הבאה ממקורות של התורה או דוגמאות מחכמינו וכו` תודה מראש.....מיטל.

תשובה

שלום וברכה

אכן ישנה חובה על האדם גם לאחר שקיים את מצות פרו רבו להביא ילדים נוספים לעולם. על הפסוק בקהלת פרק יא ו) בַּבֹּקֶר זְרַע אֶת זַרְעֶךָ וְלָעֶרֶב אַל תַּנַּח יָדֶךָ כִּי אֵינְךָ יוֹדֵע אֵי זֶה יִכְשָׁר הֲזֶה אוֹ זֶה וְאִם שְׁנֵיהֶם כְּאֶחָד טוֹבִים:

כתב רש"יקהלת פרק יא פסוק ו ו) בבקר זרע את זרעך וגומר - אם למדת תורה בילדותך למד תורה בזקנותך אם היו לך תלמידים בילדותך יהיו לך תלמידים בזקנותך, נשאת אשה בת בנים בילדותך שא אשה בת בנים בזקנותך עשית צדקה בילדותך עשה צדקה בזקנותך: כי אינך יודע אי זה יכשר - אם תלמידים ובנים שבילדותך יתקיימו לך או שמא לא יתקיימו אלא שבזקנותך, מצינו ברבי עקיבא שהיו לו עשרים וארבעה אלף תלמידים מגבת ועד אנטיפרת וכולן מתו מפסח ועד עצרת ובא אצל רבותינו שבדרום ושנאה להם, ולענין הבנים מצינו באבצן שלשים בנות שלח חוצה ושלשים הביא לבניו וכולם מתו בחייו, ובזקנותו הוליד את עובד ונתקיים לוומקורו מהגמ` ) [יבמות ס"ב ב`]:-

תניא ר` יהושע אומר, נשא אדם אשה בילדותו ישא אשה בזקנותוכג), היו לו בנים בילדותו יהיו לו בנים בזקנותו, כי אינך יודע איזה יכשר הזה או זה, אם שניהם כאחד טובים וכן נפסק בשולחן ערוך אבן העזר סימן א סעיף ח אע"פ שקיים פריה ורביה אסור לו לעמוד בלא אשה, וצריך שישא אשה בת בנים אם יש ספק בידו, אפילו יש לו כמה בנים; ואם אין ספק בידו לישא אשה בת בנים אא"כ ימכור ס"ת, אם אין לו בנים ימכור כדי שישא אשה בת בנים.

אבל אם יש לו בנים, לא ימכור אלא ישא אשה שאינה בת בנים ולא יעמוד בלא אשה וי"א שאפילו אם יש לו בנים ימכור ס"ת כדי שישא אשה בת בנים. וידוע שהחפץ חיים היה הילד ה13 במשפחה.