חגים ומועדי השנה

איך לקיים את מצוות חג הפורים בשנת אבלות?

  • כ"ח שבט התש"פ

שאלה

אני בשנת אבל על אבי מה מותר ואסור לי ולאחיי לעשות בפורים. שמעתי שאסור משלוחי מנות. נא לפרט על כל המצוות של החג. תודה

תשובה

שלום רב,

1. אתם צריכים לשמוע קריאת המגילה כרגיל.

2. וכן צריכים לתת משלוח מנות (שלחן ערוך אורח חיים סימן תרצו סעיף ו, ויורה דעה סימן תא סעיף ז). וטוב שתשלחו בשר ודגים וכיוצא בהם, ולא תפנוקי מעדנים ומיני מתיקה (ראה משנה ברורה ס"ק יח, וחזון עובדיה אבלות חלק ב' עמוד רנה).

3. לפי מנהג האשכנזים אין לתת משלוח מנות למי שנמצא בתוך שנת אבל (רמ"א אורח חיים שם, ומשנה ברורה סק"כ), ולפי מנהג הספרדים מותר, ומכל מקום לא ישלחו לו מנות של תפנוקים ודברי מתיקה, אלא כגון בשר ודגים פירות וירקות וכיוצא בזה (חזון עובדיה שם עמוד רנב).

4. אתם צריכים לתת מתנות לאביונים כרגיל (חזון עובדיה פורים עמוד קצג).

5. וכן צריכים לקיים סעודת פורים. ולגבי השתתפות בסעודת פורים אצל אחרים, אם יתלו את סיבת ההיעדרות בכך שאתם בתוך שנת אבלות, מותר, כי אין אבלות בפרהסיא בפורים (לגבי מנהג האשכנזים, כך מבואר ברמ"א אורח חיים שם סעיף ד שאין אבלות בפרהסיא בפורים. וכן הוא גם לספרדים, ראה חזון עובדיה פורים עמוד קפז, ואבלות חלק ג' עמוד קכב).

6. מותר להשתכר כרגיל, אבל דברי ליצנות וקלות ראש אסור אפילו למי שאינו אבל, וכל שכן לאבל (שו"ת שבט הקהתי חלק ג' סימן רצב).

בשורות טובות,

הלל מאירס