חברה והשקפה

פרשת ויגש

  • י"ב טבת התש"פ

שאלה

שלום רב,
בפרשת ויגש מסופר על יוסף שאמר "אני יוסף העוד אבי חי".
אלו דברי תוכחה כי כשיוסף רצה להשאיר את בנימין לבד כעבד..אחיו התנגדו בטענה שיעקב ימות אם ישובו בלי בנימין, אז יוסף אמר להם אני יוסף העוד אבי חי (שגם אני נלקחתי מיעקב ועובדה שהוא עוד חי)...

הקושיה שלי היא שזאת לא ממש תוכחה כי לשאלה הזאת יש מלא תשובות הגיוניות...
1. יעקב כבר יותר זקן מפעם אז אולי יהיה לו יותר קשה לאבד בן עכשיו..
2. זה בן שני..אבל כפול
3. אם את יוסף אהב יותר מאחיו, אולי את בנימין אהב יותר מיוסף? אז כשיוסף "מת" יעקב נשאר חי ואת המוות של בנימין יהיה לו יותר קשה לשאת אז הוא ימות...ועוד....

אז לא ממש ברורה לי הטענה של יוסף פה שהוא השווה את המקרים..
תודה רבההה

תשובה

שלום וברכה

זה לא הפירוש לפי הפשט. זה פירוש של אחד מהמפרשים לפי הדרש ולא פירוש פשוט ולכן לא שייך לשאול שאלות. זה רק דרש בעלמא.

הפירוש הפשוט הוא כמבואר בכלי יקר בראשית פרשת ויגש פרק מה פסוק ג
(ג) העוד אבי חי וגו'. אף על פי שכבר אמרו לו שהוא חי כמובן מכל דברי יהודה, מכל מקום חשב יוסף אולי אמרו כן כדי שיכמרו רחמיו על הזקן ולא יגרום לו מיתה כי נפשו קשורה בנפשו, על כן שאלם שנית העוד אבי חי. ולבבם לא כן ידמה וחשבו שלא נתכוון לשאול אם הוא חי או לא, אלא שבא להזכיר עוונם על כן אמר העוד אבי חי, לומר שאביו הוא ולא אביכם כי לא חסתם על צערו כאילו אינו אביכם. על כן נבהלו ולא יכלו לענות דבר:

בהצלחה,