אמונה

המצור על ירושלים בעלון הידברות פרשת מטות

  • כ"ה תמוז התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב זמיר כהן.
ראשית כל אגיד שאני נורא אוהב לשמוע את הרב,ומקבל ממנו הרבה מידע ותוכן עשיר שעוזר בהתחזקות והבנת עולם היהדות.
בעלון האחרון של שבת פרשת מטות הרב מתאר את המצור הבבלי לקראת חורבן בית ראשון. בין היתר הרב מביא ציטוט של יוסף בן מתיתהו, על תיאור כיצד כיתר השליט הבבלי את ירושלים.
אנחנו יודעים שחורבן הבית הראשון היה בשנת 586 לפני הספירה הנוצרית, ואילו יוסף בן מתיתהו היה היסטוריון שכתב את ספריו בחצר הקיסר הרומאי ברומא,איטליה,בתקופת הבית השני ולאחר חורבן הבית בשנת 70 לספירה הנוצרית.
אם כן ישנו הפרש של כ 650 שנים בין התקופות.
כיצד תיאר יוסף בן מתיתיהו את החורבן? האם פירש כתבי היסטוריה של אחרים מאותה תקופה ?
אודה מאוד באם אקבל תשובה לשאלתי.

תשובה

שלום וברכה,

אכן הבנת נכון. יוסף בן מתתיהו חי לאחר חורבן הבית השני, וכתב את כל קורות דברי הימים של עם ישראל עד אותה תקופה. לשם כך התחקה אחר כתבים היסטוריים רבים (חלקם מהספריה הגדולה של אלכסנדריה, שנאבדה מאז), ובא במשא ומתן עם היסטוריונים אחרים שניסו לסלף את ההיסטוריה (כמו מנתון המצרי).

בברכה,

דניאל בלס