אמונה

איפה נאמר לא לערב חלב ובשר

  • ח' תמוז התשע"ט

שאלה

איפה נאמר לא לערב חלב ובשר

תָּבִיא, בֵּית יְהוָה אֱלֹהֶיךָ; לֹא-תְבַשֵּׁל גְּדִי, בַּחֲלֵב אִמּוֹ. שמות כג יט. המשפט אומר פשוט: אל תקריב (קורבן) בהמה בהריון.
המילה חלב, משמעה לא חלב הניגר מהפטמה אלא הנוזל העוטף העובר בבטן אימו, וגם הניקוד אומר זאת.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אם כוונתך לבשר שנקרא "חלב" (כלומר: שומן), הרי שאינו דומה כלל לנוזל השלייתי שעוטף עובר בבטן אמו.

המילה "גדי" מתייחס לוולד חי שכבר נולד, ולא לעובר - שאינו מוגדר עדיין כבעל חי עצמאי.

כמו כן הלכה זו לא מתייחסת דווקא לקורבן, אלא לאכילת בישול של בשר בחלב. התורה אוסרת לחבר בין שני מאכלים שונים ונפרדים זה מזה - חלב וגדי.

הגדי יונק חלב. "חלב אמו" מתייחס לחלב שהגדי שותה.

ראה בהרחבה במאמרי על "גדי בחלב אמו":

https://www.hidabroot.org/article/2213

בברכה,
דניאל בלס