חברה והשקפה

בן סורר ומורה - איפה הבחירה של הילד

  • ג' סיון התשע"ט

שאלה

איך ייתכן שהורגים ילד על בסיס עתידו, איך ייתכן שנוטלים ממנו את הבחירה?
באיזו זכות הורגים אותו ועל מה? בסך הכל על נהנתנות, אולי גם גניבה אבל לא יותר.
הוא לא חילל שבת ואין עונש מוות לגנבים בתורה נכון?
וכן אני יודע שכתוב שמי שעושה כך בילדותו סופו (הודאי? וגם אם כן זו לא סיבה) שילסטם את הבריות אבל איפה הבחירה?
אני שואל באמת מתוך רצון להבין.
אשמח אם כבוד הרב יענה לי.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

בן סורר ומורה דורש כל כך הרבה כללים ופרטים ופרטי פרטים, שקשה מאוד להעלות על הדעת שייהרג במציאות. וכבר אמרו חז"ל דעה כזו בגמרא, שבן סורר ומורה לא היה מעולם.

כך לדוגמה, נדרש ששני הוריו של הבן יהיו בעלי אותו גובה ומראה, צריך הבן לגנוב פעמיים יין ובשר, ואפילו לאכול את הבשר בעודו חי! וכהנה.

מקרה כזה, אם אי פעם יתאפשר במציאות - מורה על קיום נבואי ממש, שאין בו הגיון. לכתחילה אמרו חז"ל שכל הלימוד בנושא בן סורר ומורה הוא לשם לימוד תורה - "דרוש וקבל שכר". עצם הלימוד יש בו חכמה ומוסר לדורות.

ראה כאן בהרחבה:

 https://www.hidabroot.org/question/18735

בברכה,
דניאל בלס