שמיטה

סידור הגינה והשקיה בשמיטה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, שאלה לי בקשר לשנת שמיטה הקרובה עלינו לטובה בעוד כחודש, אני גרה בבית קרקע ואבי רוצה לסדר את הגינה לשתול דשא וצמחים(האם מותר גם עצי פרי?) האם מותר לסדר את הגינה גם לאחר ראש השנה? במידה ונסדר את הגינה לפני ראש השנה האם מותר להשקות את הדשא והצמחים בזמן שנת השמיטה? תודה רבה

תשובה

שלום רב

מותר מעיקר הדין לשתול דשא וצמחים עד ערב ראש השנה הבעל"ט, אולם יש מחמירים לסיים את שתילת הצמחים עד שלש ימים לפני ר"ה כדי שלא תהייה הקליטה בתוך שנת השמיטה. אסור לנטוע עץ נושא פרות אחרי ט"ו באב שלפני שנת המיטה.

אילן סרק, נחלקו הפוסקים בסוף זמן היתר הנטיעה, יש מתירים לנטוע עד עד שבועיים לפני ראש השנה, ויש מקילים ומתירים לנטוע אילנות סרק עד ערב ראש השנה [או שלש ימים לפני ר"ה כנ"ל]. אחרי ראש השנה אין לשתול שום ירק ושום צמח או פרח. השקאה בשביעית דשא שנזרע לנוי, י"א שאין להשקות בשנת השמיטה כרגיל, אלא רק כשרואה שהדשא מתחיל לאבד את הברק, מאידך יש מתירים את ההשקאה לצורך גם כרגיל, כל שההשקאה נעשה בכדי למנוע התייבשות הדשא.

 וזה הכלל לגבי כל השאר שהשקאה במידה מסויימת כפי מה שצריך לשמור על הצמח או הפרח, מותרת.

 בהצלחה - מנשה ישראל