חברה והשקפה

תודעה, ותנ"ך

  • ג' ניסן התשע"ט

שאלה

שלום רב,
1.אני יודע שלנו בני האדם יש שכל, ואנחנו מודעים
לעצמנו, איך אני יכול להוכיח לאחרים שאין
לבעלי חיים תודעה?

2.כתוב בספר יהושע בסוף פרק כא, שה' נתן
לבני ישראל את כל הארץ שנשבע לאברהם ליצחק וליעקב, אבל כתוב בשמואל ובשופטים גם שעדין היו עמים בארץ, והרבה פעמים לא בשליטת ישראל

תשובה

שלום וברכה,

1. ההוכחה לתודעה מגיעה מתוך בחירה חופשית.

יצור שאין לו בחירה חופשית, אינו יצור חושב.

ראה: "איך אני יכול להתגבר על אובדן של כלב אהוב?"

https://www.hidabroot.org/article/224570

"מדוע אין לבעלי החיים חלק לעולם הבא?"

https://www.hidabroot.org/article/224814

בעלי החיים פועלים לפי אינסטינקטים (תכונות מולדות), ואינם חושבים מחשבות כבני אדם, או בוחרים בעצמם את התנהגותם כבני האדם.

כך לדוגמה, חתולים מכסים את צרכיהם באדמה, הם לא למדו זאת. כלבים בשונה מחתולים הנם נאמנים מטבעם לבעליהם. ציפורים נודדות מסוגלות לעוף עד לארץ פינלנד הרחוקה - אפילו המפה נמצאת טבועה במוחן.
הנשמה היא התודעה הפנימית (האני) שמניע את הגוף כמו נהג ברכב. הנה הוכחות לקיום הנשמה:

https://www.hidabroot.org/article/177210

https://www.hidabroot.org/article/222114

הבה נביט בעובדות שלפנינו - עובדות שמוכרות בכל העולם -

1) האדם הינו יצור השואף למשמעות ולקיום תכלית. מה שמצריך תכלית שכזו עבורו.

2) האדם הוא היצור היחידי המסוגל להבחין במציאות הבורא ולנסות להבין את רצונו. מה שמראה כי הבורא תכנן את האדם באופן כזה בו יכיר בו ויוכל לדעת בוודאות את רצונו.

3) האדם מטבעו שואף לדת ולדעת את רצון בוראו. לא קיימת תרבות בעולם שלא פיתחה דת. מה שמוכיח שהבורא טבע באדם רגש טבעי לדת, שיוביל אותו לקיים את רצונו.

4) לבני-האדם כמיהה עמוקה לחיים שלאחר המוות. מה שמראה כי הבורא תכנן את האדם באופן כזה שיקיים את רצונו כדי לשוב אליו.

5) מובן לנו שחכם תמיד יוצר יצירות עבור מטרה כלשהי. האדם הוא היצירה המופלאה ביקום, מה שמחייב משמעות לקיומו.

6) לאדם בחירה חופשית בין טוב לרע, מה שמוכיח שהבורא הציב אותו בנסיון בעולם הזה לקיים את הטוב ולהתרחק מן הרע - מה שמחייב תורה.

7) בשונה מבעלי החיים, לאדם אין אינסטינקטים המראים לו מהו הטוב ומהו הרע - מה שמצריך את הבורא להורות לאדם כיצד לנהוג, כי האדם לבדו אינו יכול להחליט מהו טוב במקרים רבים ומסועפים.

8) לאדם ישנן שאלות רבות על מהות קיומו והחיים עצמם. מה שמצריך תורה מפורטת מבוראו.

כל אלה מעידים על מציאות הנשמה.

חפש בגוגל את החוברת "שיחה גורלית" שמסבירה הוכחות לוגיות אלו בדו-שיח.

2. שניים עשר שבטי ישראל קבלו נחלות בארץ, אך בתקופת השופטים נכבשו ושועבדו שוב לתקופות קצרות בידי עמים זרים מכיוון שחטאו. בימי דוד ושלמה שלטו שוב בכל ארץ ישראל.

בברכה,

דניאל בלס