שבת

שאיבת חלב בשבת לתינוק שאוכל תמ"ל

  • כ"ב אדר ב' התשע"ט

שאלה

שלום רב,
ילדתי לפני כ-4 חודשים. מסיבות כאלו ואחרות לא הצלחתי להניק אך היה חשוב לי שהילדה תקבל חלב אם.
מאז ועד היום היא אוכלת תמ"ל ולפחות 2 מנות חלב שאוב ביום.
בתחילה שאבתי בשבת ידנית ואז נאמר לי שזה אסור - מלאכת "מפרק" לאחר מכן נאמר לי שגם שאיבה במשאבה חשמלית עם שעון שבת בעייתית מאחר והיא אוכלת גם תמ"ל.
אני לא יכולה שלא לשאוב בשבת כלל מאחר וזה
1. גורר גודש
2. מצמצם את כמות ייצור החלב
מצד שני הבנתי שחלב שנשאב בשבת יש לזרוק. האומנם? אני ממש נלחמת עבור כל מנת חלב שאוב.
אשמח לתשובה מפורטת בעניין.

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

ההלכה היא כדלקמן:

אסור לשאוב חלב בשבת משום איסור מפרק שזה תולדה של מלאכת דש (שלחן ערוך סימן שכח סעיף לד ומשנה ברורה שם).

אולם אם יש צער לאישה מריבוי החלב מותר לשאוב אותו באופן שהוא הולך לאיבוד כמו לדוגמא אם הוא נשפך על גבי הרצפה או לתוך הכיור (שלחן ערוך סימן של סעיף ח, ומשנה ברורה ס"ק לב). וכן ניתן לשאוב את החלב במשאבה חשמלית הפועלת ע"י שעון שבת ובתנאי שמכניסים לבקבוק (מראש) סבון וכיוצא בזה כדי שיפגום את החלב (שמירת שבת כהלכתה חלק א' פרק לו סעיף כא. חזון עובדיה שבת חלק ג' עמוד שדמ).

רק במקרה שהתינוק לא יכול לשתות ישירות מאמו, ולא יכול לשתות תמ"ל, מתירים לשאוב חלב בשבת כדי להאכיל אותו (יעויין שמירת שבת כהלכתה שם סעיף כב), וגם אז יש להשתדל לכתחילה לשאוב חלב מערב שבת. ולכן במקרה שלך שהתינוקת מצידה אוכלת תמ"ל מותר לך לשאוב חלב בשבת רק אם הוא הולך לאיבוד.

בברכה,

הלל מאירס