אמונה

שאלות על התנ"ך

  • י"ט אדר ב' התשע"ט

שאלה

בס"ד
לכבוד הרב דניאל בלס,
1.מדוע מספרים בספר בראשית את סיפור בראשית פעמיים? בפרק א' נאמר: "בראשית ברא אלוקים את השמיים ואת הארץ" ואז מתארים את סיפור הבריאה, וגם בפרק ב' נאמר: "אלה תולדות השמיים והארץ.." ואז מתואר גם סיפור הבריאה. והרי אין חזרה מיותרת בתורה.
2.מדוע בסיפור הבריאה בספר בראשית פרק א' מפורט בפסוק כא' שאלוקים ברא את התינים הגדולים? למה נותנים התיחסות מיוחדת לתנינים? ומה המשמעות שכתוב התנינים הגדולים?
3.לפי הוכחות שנעשו היתה דת שקשמה לדת היהודית והיהדות העתיקה ממני דברים, האם זה נכון?

תשובה

שלום וברכה,

1. זהו כלל ופרט.

פרק א' עוסק בסדר הבריאה. לכן פרק זה משתמש אך ורק במילה "אלוקים" (שפירושה הוא 'מלך'), לשון זו מרוחקת יותר ונועדה לתיאור היסטורי של סדר האירועים מבלי לפרט על אופן יצירת האדם.

פרק ב' לעומת זאת, כפי שקל לראות, כלל לא עוסק ביצירת הארץ והשמים והכוכבים והוצאת היבשה וכו', כי מטרתו העיקרית היא לתאר את האדם. לשם כך הפרק מפרט את יצירת האדם ומעשיו בגן-עדן עד יציאתו ביום השישי. זה הטעם לכך שפרק ב' משתמש בשם הוי"ה, שהוא שמו האישי של אלוקים, המתאר את קרבתו לאדם.

"אלה תולדות השמים והארץ" הוא משפט מסכם, שבא לשוב ולתאר מה קרה ביום השישי.

2. אלה היו חיות גדולות ואדירות שאלוקים ברא, אשר נכחדו לאחר מכן. רבים מוצאים בהם הקבלה לדינוזאורים:

https://www.hidabroot.org/article/228318

3. העמים הקדמונים סיפרו בדתותיהם על בריאת העולם וסיפור נח והמבול - אותו שמעו הגויים מפה לאוזן מאבותיהם בני נח, שם חם ויפת.

 זו למעשה הוכחה לאמיתות התורה. כי אם לא היה נח והמבול, כיצד ייתכן שעמים שונים מכל רחבי העולם יספרו סיפורים דומים לבניהם? בהרחבה:

https://www.hidabroot.org/question/250599

כמובן, תורת ישראל מציגה את סיפור הבריאה והמבול המדויקים ביותר - עדות ישירה מפי בורא עולם. לכן תיארה אותם בצורה היסטורית אמינה (עם שושלות, תאריכים, מקומות גיאוגרפיים וכו') בשונה מסיפורי העמים שכתבו את סיפוריהם בשפה אגדית משולבת הבלים.

בברכה,

דניאל בלס