תפילה וברכות

תפילה בנץ ביחידות או המתנה למניין?

  • ט"ו אדר ב' התשע"ט

שאלה

בחור שלא מתפלל נץ בקביעות ונשאר ער האם צריך להתפלל נץ ביחידות או להמתין למניין אח"כ
נ.ב אשמח לקבל מקורות

יישר כוח גדול

תשובה

שלום רב,

עליו להמתין כדי להתפלל אחר כך במניין. ולפי דעת הגר"ע יוסף זצ"ל אם יכול לכוון יפה כשיתפלל בנץ יתפלל אז.

מקורות: ראשית, יש מגדולי האחרונים שסוברים שתמיד יש להעדיף תפילה בציבור על פני תפילה בנץ ביחידות וכמו שכתבו בשו"ת האלף לך שלמה (סימן מז) ובשו"ת בנין עולם (חלק אורח חיים סימן ד). וכך נקט בשו"ת באר משה חלק ח' (סימן נז). וכן נראה דעת שו"ת שרגא המאיר חלק ב' (סימן סו בשולי התשובה).

וגם לדעת הביאור הלכה (סימן נח סעיף א ד"ה ומצוה) שהזהירים לקרות כותיקין מותר לקרות ולהתפלל ביחידי אם אין להם מנין. ע"ש. הרי משמעות דבריו שזהו רק למי שנוהג להתפלל בנץ בקביעות. ואם לא כן גם הוא מודה שעדיף שיתפלל אח"כ בציבור. וכן נקטו בשו"ת אז נדברו חלק י"ב (סימן מב) וחלק י"ד (סימן לח) ובשו"ת ציץ אליעזר חלק י"ד (סימן ה) וחלק ט"ז (סימן ג) ובשו"ת תשובות והנהגות חלק ג' (סימן לג) ובספר אור לציון חלק ב' (פרק ז תשובה ה) ובספר הליכות שלמה חלק א' (פרק ה בדבר הלכה אות כז).

וע"ע בשו"ת קובץ תשובות חלק א' (סימן טו) וחלק ג' (סימן ט) ובספר חוט שני יום טוב (עמוד שכז) ובספר דעת נוטה חלק א' (עמוד קצ).

ודעת הגר"ע יוסף זצ"ל הובאה בספר ילקוט יוסף (סימן פט סעיף יח ובהערה שם). וע"ע בשו"ת יביע אומר חלק א' (חלק אורח חיים סימן ד אות ט).

בברכה,

הלל מאירס