חברה והשקפה

מוח

  • ז' אדר ב' התשע"ט

שאלה

שלום רב,

מאיפה מגיעים כל המחשבות והרגשות שלנו?
כי שמעתי שהרב יגאל כהן אומר שאומגה 3 עוזר לחלק המחשבתי באדם, אז אומרים שעוד הוכחה לנשמה, זה התודעה, ואיך אני יודע שאין לבעלי חיים תודעה?

דניאל בלס כתב שהמחשבות, הרגשות, הם כלים של הנשמה בתוך הגוף, הכוונה היא שהנשמה משתמשת בהן בתוך הגוף, או שמקורם בנשמה,
ומה עם בעלי חיים?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

בשונה מן האדם, בעלי החיים פועלים לפי אינסטינקטים (תכונות מולדות שקובעות את התנהגותם ומה יעשו), מה שאומר, שאין להם בחירה חופשית בין טוב לרע, ולכן אינם מקבלים שכר ועונש. עם זאת יש להם רגשות.

התורה הקדושה מגלה לנו שגם בעלי החיים קיבלו נפש (רגשות), ולכן כאשר מצערים אותם - הם מצטערים. מה שיודע כל מי שגידל פעם כלב או חתול. אך אין להם חיים אחרי המוות, כפי שהובהר במאמר:

https://www.hidabroot.org/article/224814

איך להתגבר על אובדן של כלב:

https://www.hidabroot.org/article/224570

האדם מורכב גם מחלק בהמי (נפש), ממנה מגיעים יצריו הנמוכים כמו התאווה, אך קיבל גם רוח ונשמה המושכים אותו לחיפוש משמעות ודברים שבקדושה. הבחירה של האדם היא בין הבהמיות שלו לבין הקדושה שבה, והצדיק יודע לרתום את כל כוחותיו לעבודת הבורא.

בנוסף קיבל האדם אינטליגנציה גבוהה (שכל) שאין לבעלי החיים, כלי עוצמתי המאפשר לו להשתמש בו לטוב או לרע.

לעצם שאלתך,

הנשמה חווה את הגוף, כי היא נמצאת בתוך הגוף כמו נהג בתוך רכב.

הנשמה חווה גם רגשות בהמיים כמו כעס, כי הגוף מאפשר לה לחוות רגשות בהמיים כאלה, שוב, כמו נהג ברכב.

אולם הרגשות הגבוהים באמת כמו כנות ואהבה ורחמים מגיעים מן הנשמה, כי אין בעולם החומר אלא יצרים אגואיסטים ותועלתיים בלבד. הצדיק הוא מי שהגיע לקיום תורה ומצוות לשמה (לשם שמים), לא מתוך פחד מעונש ולא בשביל לקבל שכר, אלא באמת ובתמים מתוך אהבתו לבורא יתברך, וכך הפך את נשמתו לשליט על גופו ונפשו הנמוכים.

השומר על בריאות גופו ובריאות נפשו - נותן לנשמה רכב מתוקן לנסוע בו.

בברכה,

דניאל בלס