תפילה וברכות

האם גרת צדק מברכת שלא עשני גויה?

  • כ"ג אדר א' התשע"ט

שאלה

שלום הרב,

גרת צדק שהתגיירה - האם היא אומרת בברכות השחר ״שלא עשני גויה״? ואם לא, מה היא צריכה להגיד במקום? ומה דעת הרב עובדיה על כך?

תודה רבה, ערב נעים

תשובה

שלום רב,

אין לגיורת לברך "שלא עשני גויה" (כן כתב הרמ"א אורח חיים סימן מו סעיף ד, שאין לגר לברך שלא עשני גוי, שהרי היה גוי מתחילה).

וגם אין לה לברך "שעשני גרה" (כי אמנם ברמ"א שם מבואר שגר יכול לברך "שעשני גר", אולם כתב המשנה ברורה ס"ק יח, שיש חולקין בזה, וטעמם שלא שייך לומר "שעשני", כי הגיור לא היה כי אם מצד בחירתו הטובה שבחר בדת האמת. ע"ש. וספק ברכות להקל).

לא מצאתי התייחסות של הגר"ע יוסף זצ"ל לעניין זה, אכן יעויין לבנו הגר"ד יוסף שליט"א בספרו הלכה ברורה (שם סעיף יא) שכתב, הגר אינו יכול מברך "שלא עשני גוי", ואפילו נתגיירה אמו כשהיתה מעוברת, כל שלא היתה הורתו ולידתו בקדושה, מפני שברכה זו היא על תחלת בריאתו של האדם, וכשנברא היה גוי.

בברכה,

הלל מאירס