תפילה וברכות

האם אומרים הרחמן הוא יפרנסנו בהיתר ולא באיסור?

  • כ"ב אדר א' התשע"ט

שאלה

שלום הרב,

שאלה, בברכת המזון, יש נוסח כזה ״הרחמן הוא יפרנסנו בכבוד...״ ותמיד בסוגריים רשום [בהיתר ולא באיסור] האם מותר בכלל להוסיף את זה? כי שמעתי שיש רבנים שומרים שאין לומר זאת.

ומה דעת הרב עובדיה יוסף זצ״ל על כך?

תודה רבה הרב

תשובה

שלום רב,

דעת הבן איש חי (שנה א' פרשת חקת אות יח) שכאשר אומר בברכת המזון "הרחמן הוא יפרנסנו בכבוד ולא בבזוי וכו'", לא יאמר "בהיתר ולא באיסור", שהרי ודאי הקדוש ברוך הוא יפרנסנו בהיתר ולא באיסור, ואיך יאמר כן בדרך בקשה לבקש מהשם יתברך על דבר זה.

אולם דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל בספרו הליכות עולם חלק ב' (עמודים עג-עד) שאפשר לומר נוסח זה, ושנוסח זה נכון על פי ההלכה. וכן ראה בספר אור לציון חלק ב' (פרק מו אות כט) שמי שנוהג לומר כן רשאי להמשיך במנהגו. וכן ראה בשו"ת אדרת תפארת חלק א' (סימן יב) וחלק ג' (סימן יד) וחלק ד' (סימן מא אות ד) וחלק ה' (סימן מב אות טו) וחלק ז' (סימן ז) שהאריך לקיים נוסח זה.

בברכה,

הלל מאירס