האם מותר לשמוע דברי תורה תוך כדי גזירת ציפורניים?

  • כ"א אדר א' התשע"ט

שאלה

בס"ד שלום לכבוד הרב, האם מותר לגזור ציפורניים תוך כדי שמקשיב לשיעור תורה בוידאו? או שאין ראוי לנהוג כך. תודה רבה ויום טוב

תשובה

שלום רב,

מותר.

מקורות: כי הנה למרות שאדם שגוזר את ציפורניו צריך ליטול ידיו משום רוח רעה השורה עליהן, וכמבואר בשלחן ערוך אורח חיים (סימן ד סעיף יח) ובמשנה ברורה (ס"ק לח), מכל מקום מעיקר הדין מותר לו לעסוק בתורה אפילו בדיבור, יעויין שלחן ערוך (שם סעיף כג). וכן ראה בשו"ת מהרש"ם חלק ד' (סימן קמח) שכתב, ששמע מהג"מ אבד"ק זלאטשוב בעל שו"ת מהר"י אשכנזי ז"ל שראה בעיניו מבעל השיב משה שהיה נושא ונותן בדברי תורה בעודו נוטל צפרניו ואף שהיה רק שומע מפיו שצוה לו לומר השיטה לפניו בשעת נטילת ציפורניים הרי שומע כעונה. ע"ש. וגם לפי שיטת המקובלים (ראה שלחן ערוך הרב סימן א סעיף ז) שיש להיזהר שלא ללמוד תורה בפיו בעוד שרוח רעה שורה על ידיו. ע"ש. מכל מקום שמיעת שיעור תורה בוידאו דינה כהרהור. וע"ע באורך בשו"ת יביע אומר חלק ד' (חלק אורח חיים סימן ב) ובשו"ת אז נדברו חלק ו' (סימן נ אות ח) ובשו"ת תשובות והנהגות חלק ב' (סימן ו) ובספר אשרי האיש חלק אורח חיים חלק א' (פרק א סעיף לד).

בברכה,

הלל מאירס