תפילה וברכות

למה קוראים בתורה בימי שני וחמישי?

  • י"ט אדר א' התשע"ט

שאלה

למה קוראים בתורה בימי שני וחמישי? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

ראה במסכת בבא קמא (דף פב עמוד א) שאמרו על הפסוק (שמות טו כב) "וילכו שלושת ימים במדבר ולא מצאו מים" דורשי רשומות אמרו, אין מים אלא תורה, שנאמר (ישעיה נה א) "הוי כל מצא לכו למים", כיוון שהלכו שלושת ימים בלא תורה מיד נלאו. עמדו נביאים שביניהם ותיקנו להם שיהו קורין בשבת, ומפסיקין באחד בשבת, וקורין בשני, ומפסיקין שלישי ורביעי, וקורין בחמישי, ומפסיקין ערב שבת, כדי שלא ילינו ג' ימים בלא תורה.

ועיין שם בתוספות ד"ה כדי, ששאלו שעדיין צריך להבין למה תיקנו את קריאת התורה דווקא בימי שני וחמישי, הרי היה אפשר לתקן לקרוא בתורה גם בימים אחרים כדי שלא ילינו ג' ימים בלא תורה, ותירצו, לפי מה שאמרו במדרש, משה רבינו ע"ה עלה בחמישי לקבל לוחות האחרונות, וירד בשני ונתרצה לו המקום, ולפי שהיה עת רצון באותה עלייה וירידה קבעו בשני וחמישי.

בברכה,

הלל מאירס