האם אסור להצביע לעבר הירח והכוכבים?

  • י"ד אדר א' התשע"ט

שאלה

שלום, רציתי לשאול האם זה נכון שאסור להצביע על כוכבים או ירח? תודה

תשובה

שלום רב,

מותר להצביע לעבר הירח והכוכבים, ויש שנהגו להימנע מלהצביע על הכוכבים.

מקורות: ראה בספר סגולות רבותינו (עמוד 386) ששאל את הגר"ח קניבסקי שליט"א האם צריך לחוש למה שיש מקפידים שלא לספור הכוכבים באצבע, וטענה בפיהם שהסופר יגדל לו פצע בידו, והשיב: לא שמענו.

אמנם ראה שם הערה פו שהביא מהגר"י רצאבי שליט"א בספרו שלחן ערוך המקוצר חלק ד' (סימן קמו סק"י) שעיקר הדבר ידוע בקהילות התימנים, שיש פצע יבש בעור גב היד, כמין בועה, שאומרים העולם שזה יארע למי שיספור הכוכבים באצבעותיו או מורה עליהם באצבעותיו.

וע"ע בויקיפדיה ערך אנוסים שכתבו: מנהג נפוץ ביותר בקרב יוצאי ספרד ופורטוגל שהשתמר עד לעשרות השנים האחרונות, היה איסור של הורים על ילדיהם להצביע על כוכבים בשעת לילה, תוך שימוש בהסברים על מחלות ופצעים שייגרמו מהצבעה זו. מקור המנהג מיוחס לאנוסים אשר נמנעו מלזהות את צאת השבת על ידי ספירת שלושה כוכבים בשל חששם מסוכני האינקוויזיציה.

בברכה,

הלל מאירס