קבלה ודת הולכים ביחד?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לפני שאציג את שאלתי , ארצה להציג ציטוט עליו אני מסתמכת שאלתי. ציטוט : הקדמה לתלמוד עשר הספירות , הרב יהודה אשלג. "בריש מילים מצאתי לי צורך גדול לפוצץ מחיצת ברזל , המצויה ומפסקת בינינו לבין חכמת הקבלה...והנה כשאני מתחיל לדבר על לב מי שהוא, אודות העסק בלימוד הזה ... שנית ישאל: הלא כבר קבעו חכמים , שצריכים מתחילה למלאות כריסו בש"ס ובפוסקים, ומי שהוא יוכל לרמות עצמו, שכבר גמר כל התורה הניגלית , ורק תורת הנסתר חסרה לו?, רביעית: אפילו החובבים את הלימוד הזה , אינם מתירים אותה אלא לקדושים משרתי אל, ולא כל הרוצה ליטול את השם יבוא ויטול, חמישית והוא העיקר.. עיני הרואות שבני תורה שבדורי כולם המה עמי בדעה אחת , ושומטים ידיהם מלימוד הנסתר, וגם מיעצים לשואליהם , שבלי שום פקפוק מוטב ללמוד דף גמרא במקום העסק הזה". ותשובתו של הרב אשלג על השאלות האלו שעולות בקרב אנשים:" עתה תראה איך כל הקושיות שהבאנו בתחילת ההקדמה המה הבלי הבלים , אלא המה הם המכמורים שפורש היצר הרע . "וכן נמשש את הקושיה השניה, במ"ש שצריכים תחילה למלאות כריסם בש"ס ופוסקים. הנה בודאי הוא, שכן הוא לדברי הכל. אמנם ודאי שכל זה אמור, אם כבר זכיתם ללימוד לשמה, או אפילו שלא לשמה אם אתם עומדים בתוך שלוש שנים או חמש שנים. מה שאין כן אחר הזמן ההוא, הרי הברייתא מזהירה אתכם שלא תראו סימן יפה לעולפ. ואם כן מוכרחים אתם לנסות הצלחתכם בלימוד הקבלה. מכאן מובן לי שכל מי שלמד תורה עד 5 שנים ולא הגיע להשגה רוחנית וקיום התורה לשמה חייב להתחיל ללמוד קבלה וכן בהמשך רשום " וצריכים מאוד להסביר פעם , למה תלויה ביאת גואל צדק בהתפשטות לימוד הקבלה לרבים" לפי מה שמובן לי מהכתוב שבדורנו זה יש הכרח להפיץ את חוכמת הקבלה לרבים ובעצם לכל אחד ולא רק לדתיים ולומדי תורה לדעתי קיום התורה ולימוד הקבלה מתאים שילך ביחד שתיהיה התאמה בין הפנימיות לחיצוניות. לדעתי יש שני מצבים האחד: אדם מקיים מצוות , לפי ההלכה, אך אין לו שום מטרה להגיע להשגה רוחנית ולהשיג מטרה של ואהבת לרעך כמוך ( כל התורה על רגל אחת ) משמעות לצאת מהטבע של הרצון לקבל ולהגיע למצב שהוא בהתאמה עם הבורא מצב השפעה. במצב זה קיום המצוות לא יובילו למטרה של מחשבת הבריאה מצב שני: אדם מתחיל ללמוד קבלה ואז מתפתח רוחנית ואז הוא מרגיש למה זה נכון שיכלית וריגשית ולמה זה מתאים לקיים מצוות לדוגמה שמירת שבת ואז האדם מקיים מצוות מהפנמיות מתוך השורש כי הוא צריך שתיהיעה התמה בין הגוף לנפש בין הפנימיות שלו לבין החיצוניות שלו שזה קיום מצוות פיזיות וזה המצב הרצוי בעיני, אני גם חויתי את המצב הזה

תשובה

שלום

כיון שהנושא חשוב ומתעורר כל תקופה מחדש אכתוב דעתי בעניין: אין מחלוקת על שתי דברים: 1.הרב אשלג היה אדם גדול בתורה ובחוכמה ואינו זקוק לי . 2. דעתו בנושא לימוד הקבלה היא דעת יחיד וכל גדולי עולם חלקו עליו בקיצוניות בנושא. איני רוצה להיכנס לפירוק כל טענה וטענה של הרב בנושא כיון ש א. זה הרחבה שאינה כאן המקום לה ב.

הרבה מטענות הרב אשלג ודאי שהיו לו בסיס לטעון אותם אך הוא אינו מזכיר מקורות לדבריו ומתבסס בעיקר על דעתו וקשה להכריע די לנו בדעות כל הסוברים אחרת שדעותיהם מבוססות. סוף מעשה במחשבה תחילה- התוצאה של תרגום הזוהר ללשון מובנת , כתיבת ספרי קבלה בצורה שתהיה בהישג יד למי שלא מילא כריסו בש"ס ובפוסקים גרמה לכל מכוני הקבלה פורקי עול קיום מצוות שחוטאים ומחטאים את הרבים וגורמים להם למצוא במכון את יהדותם וממילא לא לשוב בתשובה שלמה תוך קיום מצוות,

דבר נוסף שזה גרם שכל מי שקצת מעיין בכתבי הרב אלשג הופך "למקובל" מחלק ברכות עושק כספים מתמימים , מתייחד עם נשים ולפעמים זה הוביל אחר חטאים חמורים ביותר עם אשת איש וכו והדברים מפורסמים( וזה דבר יודע ומפורסם – שכל מי שאינו ראוי ללימוד קבלה ולומד ומלמד נכשל בחטאים של עריות כיון שנגע ופגם בלימוד הסוד ומתגלה קלונו ברבים מחטאים אלה ) דבר שלישי- הוצאת דברי תורה למינות- חכמינו הקפידו נוראות על מי שפוגם בתורה בייחוד תורה שבעל פה ובייחוד תורת הסוד ללמדה לגווים או למי שאינם שומרי מצוות, לימוד לכאלה נחשב הפיכת דברי תורה והוצאתם לשמש לכפירה ופוגם בקדושת התורה ביותר, כל הגילוי של תורת הסוד הפך אותה לזמינה לגווים (וידועה אותה טמאה ופרוצה מפורסמת בעולם שלומדת " קבלה" ...) וזה בדיוק כמו לקחת את התורה ואת הזוהר ולשים אותו בתוך רפש וטינופת.

בקיצור: הפגמים שנוצרו מזה עולים בהרבה על התועלת המועטה שקיימת אם בכלל. ודי בזה.