תפילה וברכות

עד כמה זמן אפשר לברך הגומל?

  • כ"ט שבט התשע"ט

שאלה

שלום לכבוד הרב,

רציתי לדעת עד כמה זמן מותר לברך ברכת הגומל.

תודה!

תשובה

שלום רב,

לכתחילה יש לברך הגומל תוך שלושה ימים. ואם לא עלה בידו יכול לברך גם לאחר מכן ללא הגבלת זמן.

מקורות: שלחן ערוך (סימן ריט סעיף ו), שו"ת יביע אומר חלק ג' (חלק אורח חיים סימן טז) וחזון עובדיה ברכות (עמוד שנו).

ואמנם יעויין שם (עמוד שנח) שהביא משו"ת שבט הקהתי חלק א' (סימן ק) שעל כל פנים אם עברה שנה, אין לברך הגומל בשם ומלכות. ונראה שמסכים לדבריו בזה. אולם ראה בשו"ת בצל החכמה חלק ה' (סימן פח אות ב) שנקט לדבר פשוט שאפשר לברך אחרי עשר שנים, ושלעולם לא פוקע חיוב זה. וכן ע"ע בספר הלכה ברורה (סימן ריט בבירור הלכה אות כה) שכתב, שמסתימת דברי הפוסקים שלא חילקו בזה משמע דסבירא להו שאפילו לאחר כמה שנים מברך הגומל בשם ומלכות.

בברכה,

הלל מאירס