מותר לעבוד במכירת מזון לא כשר?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום אני אישית שומר כשרות ולא אוכל אוכל שאינו כשר רציתי לדעת עם אני עובד נגיד במסעדה שהיא לא כשרה ויש שם מאכלי ים ו"כו ואני מלצר שם האם זה בסדר? כאילו אנשים מזמינים אוכל לא כשר וזאת זכותם וזכות הבחירה שלהם,אני בסה"כ מציע להם את התפריט שהוא גם לא כשר וממליץ על מאכלים גם עם הם לא כשרים אבל לא בגלל שאני רוצה שהם יוכלו את זה אלה בגלל שאלה החוקים של המסעדה ואני בסה"כ מבצע את עבודתי שאלתי היא האם מותר לי לעבוד במקום כזה?האם יש פסק הלכה שקובע שאייני יכול משמעית ושזה עבירה? הרי אתם תמיד טוענים שבמצב כלכלי קשה -צריך לעבוד לפני למידת תורה,וזאת הפרנסה שלי,אז למה אסור לי עם אני מתפרנס מזה ושומר בעצמי על כשרות ולא אוכל את זה תודה ותשובה מפורטת בבקשה

תשובה

שלום אלון

כתב הרמב"ם בהלכותיו: ט [יב] אסור למכור לגויים כל כלי המלחמה, ואין משחיזין להם את הזין. ואין מוכרין להן לא סכין, ולא קולרין, ולא כבלים, ולא שלשלאות של ברזל, ולא עששייות של ברזל הינדואה, ולא דובים ואריות, ולא כל דבר שיש בו נזק לרבים; אבל מוכרין להן תריסין, שאינן אלא להגן. [יג] וכשם שאסרו למכור לגוי, כך אסרו למכור לישראל שמוכר לגוי.

ומותר למכור הזין לחיל של בני המדינה, מפני שהן מגינין על ישראל. י [יד] כל שאסור למכור לגוי--אסור למוכרו לישראל שהוא ליסטיס, מפני שנמצא מחזק ידי עובר עבירה ומכשילו. וכן כל המכשיל עיוור בדבר, והשיאו עצה שאינה הוגנת, או שחיזק ידי עוברי עבירה שהוא עיוור ואינו רואה דרך האמת מפני תאוות ליבו--הרי זה עובר בלא תעשה, שנאמר "ולפני עיוור, לא תיתן מכשול" (ויקרא יט,יד).

בעבודה זו של מלצרות במסעדה שמאכילה טרפות אתה ראשית

1. מחזק ידי עוברי עבירה שזה הבעלים, הלקוחות, ועוד יותר חמור אתה נהנה מזה שאתה משווק טרפות .הן בשכר מהבעלים והן מהטיפ שניתן לך והרי זה כאילו אתה מוכר נבלות וטריפות בעצמך

2. . אתה מסיע עצה שאינה טובה ללקוחות בבחירת נבלות וטריפות כמו פירות ים וכדומה ועובר על לאו מן התורה של "לפני עיור לא תיתן מכשול".

3. . בסיוע לאכילה נבלות אתה לוקח חלק בתוצאה של המתה רוחנית נצחית לנפש הסועדים ואחריות גם לילדיהם שמושפעים מאותו קלקול שנכנס בהורים.

4. הרי פשוט שאם היה מדובר בסמים קשיים כלל לא הייתה שאלה, ואפילו במחיר של הפסד פרנסה לא היית לוקח חלק עקיף בגרימת נזק לאדם, ואם זה במוות גשמי קל וחומר במוות רוחני שאמרו חז"ל חמור המחטיאו יותר מההורגו. הניסיון קשה אך אמר הקב"ה שומע לי אינו מפסיד, חזק ואמץ ואל תתפתה לדרך זו ובעזרת השם תראה ברכה וריווח כשר במעשייך