שינה במיטת ההורים לאחר פטירתם

  • כ"ו טבת התשע"ט

שאלה

רציתי לשאול האם מותר לי לישון במיטות של ההורים לאחר פטירתם? תודה

תשובה

שלום רב,

מותר.

מקורות: לגבי שינה במיטת ההורים בחייהם, בילקוט מעם לועז (פרשת יתרו עמוד תרמב) כתב, שאסור לישב במקום שאביו רגיל לישב שם תמיד בשעת אכילה או שינה. וכן נקט בשלחן ערוך המקוצר חלק ה' (סימן קסב הערה ט). אולם בספר מורא הורים וכבודם (פרק ב סעיף כ ובהערה שם) הביא בשם הגרי"ש אלישיב והגרב"צ אבא שאול זצ"ל שמותר לבן לשבת או לישון על מיטת אביו ואפילו בפניו, משום שכל איסור ישיבה נאמר רק במקום הקבוע לו, שזה מקום של כבוד כמו בראש השולחן וכדומה, אבל על מיטתו, אין זה מקום של כבוד ולכן מותר.

אולם לאחר פטירתם נראה שמותר לכולי עלמא, שהרי בתוספות ר"י הזקן בקידושין (דף לא עמוד ב) כתב, שמסתבר שכל האיסור לישב במקומו של אביו הוא דווקא בחייו. וכן העלה בשו"ת יביע אומר חלק י' (חלק יורה דעה סימן כא). וכן ראה בשו"ת אז נדברו חלק ח' (סימן ס) ובספר דרך שיחה חלק א' (עמוד רפב-רפג). ומינה שמותר לישון במיטת הוריו לאחר פטירתם.

בברכה,

הלל מאירס