האם מותר לקרוא לחם וחמות בשמם הפרטי?

  • כ"ב טבת התשע"ט

שאלה

שלום, האם אפשר ומותר לקרוא לחמי ולחמותי בשמותיהם הפרטיים? תודות

תשובה

שלום רב,

אין לקרוא לחמיו וחמותו בשמם הפרטי.

מקורות: אף על פי שאדם לא חייב ב"מורא" חמיו וחמותו וכמו שכתב החיד"א זצ"ל בפירוש "ברית עולם" על ספר חסידים (סימן שמה) ובעיקרי דינים (סימן כו אות ז), וכן הוא בשו"ת בצל החכמה חלק ג' (סימן צה) ובשו"ת יחוה דעת חלק ו' (סימן נא), והרי האיסור לקרוא לאביו ואימו בשמם הוא מכלל דיני "מורא" וכמבואר בשלחן ערוך יורה דעה (סימן רמ סעיף ב), מכל מקום כתב בספר יושר הורי (סימן כ אות טז) שמנהג העולם להיזהר מלקרות לחם וחמות בשמם, ומאחר שכבר נהגו כן, אם יעבור ויקרא בשמם הרי זה זלזול בכבודם. וכן הובא בספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק א' (פרק מ סעיף ד) בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שאף על פי שבחמיו יש רק דיני כבוד ואין דיני מורא, מכל מקום אסור לקרוא להם בשמם, משום ד"שלא לקרוא בשמם" הוא גם כבוד להם, ובכבודם הוא חייב.

בברכה,

הלל מאירס