אדם שביקש שישרפו את גופתו, האם יש לשמוע בקולו?

  • י"ט טבת התשע"ט

שאלה

שלום הרב,

מתי אפשר להתעלם מרצונו של המת?
אם אדם ביקש שבמקום קבורתו יתבצע שריפת הגוף במקום, אין זה חובה הלכתית לכבד את הבקשה שלו??

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אסור לשמוע בקולו, כיוון שבקשתו מנוגדת לתורה ולמצווה, שהרי על ידי שריפת גופו מבטל בזה מצוות עשה של קבורת הנפטר, וכן עובר על לא תעשה של "לא תלין", וכן יש בזה משום איסור ניוול המת.

מקורות: על פי מה שכתב הרמב"ם (פרק יב מהלכות אבל הלכה א) שאם צוה שלא יקבר אין שומעין לו, שהקבורה מצוה שנאמר כי קבור תקברנו. וכן פסק בנידון כזה הרב בנימין אריה ווייס זצ"ל בשו"ת אבן יקרה מהדורא תנינא (סימן סד) שיש איסור גמור על פי התלמוד והפוסקים לשרוף גוף המת, ואם צוה שישרפוהו אין שומעין לו. ע"ש. וכ"כ בחזון עובדיה אבלות חלק א' (עמוד תקלט). וע"ע בשו"ת כנפי יונה (סימן יד).

בשורות טובות,

הלל מאירס