חברה והשקפה

משבר עונש או ניסיון ?

  • י"א טבת התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב ,
איך אדם ידע אם הבעיות והקשיים שעוברים עליו הינם עונש וסימן שהוא צריך לתקן משהו , או שזה ניסיון שהוא צריך להתגבר עליו,
לדוגמא אדם כעס עליך ובייש אותך ברבים איך נדע אם זה בגלל שגם אתה כעסת וקיבלת מה שעשית
או שזה ניסיון לראות אם אתה נמנע מלהגיב ומתגבר על הכעס ?

תודה.

תשובה

שלום וברכה

בגמרא מבואר שיש כמה וכמה סימנים האם יסורים הם לעונש או בגדר ייסורים של אהבה - להרבות שכרו כאשר יקבלם באהבה.

הנה דברי הגמרא

תלמוד בבלי מסכת ברכות דף ה עמוד א

חד אמר: אלו הם יסורין של אהבה - כל שאין בהן בטול תורה, שנאמר: אשרי הגבר אשר תיסרנו יה ומתורתך תלמדנו; וחד אמר: אלו הן יסורין של אהבה - כל שאין בהן בטול תפלה, שנאמר: +תהלים ס"ו+ ברוך אלהים אשר לא הסיר תפלתי וחסדו מאתי. אמר להו רבי אבא בריה דרבי חייא בר אבא, הכי אמר רבי חייא בר אבא אמר רבי יוחנן: אלו ואלו יסורין של אהבה הן, שנאמר: כי את אשר יאהב ה' יוכיח;  וראה שם עוד.

כך שאם הנסייון לא גורם לך לרדת בעבודת השם הרי שזה ניסיון של עליה ולא של עונש חלילה.

אף אם הייסורים הם של עונש הרי שעל יד העמדיה בניסיון זוכים להתעלות בנוסף לכפרת העוון.