חברה והשקפה

נחמה בצרות אחרים

  • כ"ו כסלו התשע"ט

שאלה

שלום רב.
בזמן האחרון אני תוהה עם עצמי האם זה יהודי למצוא נחמה בצרות אחרים. לדוגמא אני בריאה ברוך השם ויש כאלו שלא.

תשובה

שלום וברכה

כך מביא בספר בן פורת יוסף בראשית פרשת וירא

דכ' האלשיך בשמים ממעל ועל הארץ מתחת (דברים ד, לט) בענין הרוחני שהיא בשמים, יסתכל ויראה במי שהוא למעלה ממדריגתו וכו', מתי יגיע מעשי למעשה אבותי אברהם יצחק ויעקב (תדבא"ר פכ"ה), ובגשמי שהוא על הארץ יראה מתחת למדריגתו, ויספיק עצמו במה שיש לו וכו',

ובביאור רחב יותר מראה יחזקאל מועדים שבת שובה

כבר אמרו בשמים ממעל ועל הארץ מתחת [דברים ד לט] פי' כשידאג במילי דשמיא יראה מה שלמעלה צדיקים הגדולים וטובים ממנו וישתדל ללמוד ממעשיהם ולהגיע למדריגתם, ועל הארץ כשדואג במילי דעלמא יראה מתחת שיש הרבה בני אדם מטופלים שאין להם די מחייתם וחיים בצער גדול בר מינן.