האם אפשר ללמוד תורה בהרהור הלב?

  • י"א כסלו התשע"ט

שאלה

שלום רב,

הרבה פעמים ברוך ה' אני לומד תורה,
האם מספיק לחשוב בלב וכדומה או שצריך לומר בפה את מה שלומדים?

תודה מראש על התשובה

תשובה

שלום רב,

דעת הגאון מוילנא זצ"ל (ביאור הגר"א אורח חיים סימן מז סעיף ד) שמקיימים מצוות תלמוד תורה גם בהרהור הלב.

אולם דעת הגרש"ז מלאדי זצ"ל בשלחן ערוך הרב (הלכות תלמוד תורה פרק ב הלכה יב) שאין יוצאים ידי חובת מצות תלמוד תורה בהרהור הלב כשיש לו אפשרות להוציא בשפתיו, אולם בשעת עיון להבין דבר מתוך דבר - מקיימים מצוות תלמוד תורה גם בהרהור הלב. וכן כששומע מפי המדבר - שהשומע כעונה בפיו. (ועיין עוד מה שכתבו בזה בשו"ת יביע אומר חלק ד' חלק אורח חיים סימן ח, ובספר פרי מלכה סימן ז).

ולכל הדעות יש עניין ללמוד בקול כדי שיזכור את מה שלומד, וכמו שכתב השלחן ערוך יורה דעה (סימן רמו סעיף כב) וכל המשמיע קולו בשעת תלמודו מתקיים בידו. אבל הקורא בלחש במהרה הוא שוכח.

בברכה,

הלל מאירס