תורה ומדע

שאלה בנושא פרשת בראשית

  • י"ד חשון התשע"ט

שאלה

שלום הרב!!
יש לי שתי שאלות קטנות שמציקות לי קצת:
1. האם רשום בתורה על בריאת היקום(הכוכבים, אסטרואידים, חורים שחורים וכו')?
2. בספר בראשית מתחיל הפסוק, בראשית ברא אלוקים את השמים ואת הארץ, ורוח אלוקים מרחפת על פני הים..., ראיתי שרש"י רושם שם ש"בראשית" הכוונה היא לתורה ולעם ישראל שנקראים ראשית, לא הבנתי כל כך מה זה אומר, מתי נוצר כל דבר(ים,יבשה, אוויר)? איפה רשום על בריאת המים? אני יודע שרש"י מפרש בדרך כלל לפי הפשט, אבל זה באמת הפשט שהמילה "בראשית" כוונתה היא "התורה ועם ישראל"?

הנושא עניין אותי כבר כמה שבועות ולא הצלחתי למצוא תשובות, תודה רבה מראש!!!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

1. היקום והכוכבים נבראו עוד ביום הראשון, כפי שמבאר רש"י. אך תיקונם נעשה ביום הרביעי. ראה בהרחבה במאמרי:

https://www.hidabroot.org/article/237957

https://www.hidabroot.org/article/238152

2. אין זה פשט אלא מדרש. כוונת הדברים שאלוקים תכנן את הבריאה עבור ישראל. כפי שאמר הנביא: "אם לא בריתי יומם ולילה - חוקות שמים וארץ לא שמתי" (ירמיהו לג, כה) - לא שמתי הוא בלשון עבר. כלומר לא הייתי שם. אלוקים מעיד שבריאת השמים והארץ נעשתה עבור קיום התורה בידי ישראל. לכן ישראל נקראים בשם ראשית, כי עבורם נבראה הבריאה.

המים נבראו יחד עם הארץ. הפסוק "מרחפת על פני המים" פירושו שהארץ הבראשיתית היתה מצויה תחת תהום עמוקה של מים.

בברכה,

דניאל בלס