זוגיות

בחירה חופשית וידיעה

  • י"ב חשון התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב,

יש לי שאלה לגבי ה "בחירה".

אם הזמן של "זיווג" (למשל) הוא כבר קבוע,
האם אנחנו יכולים להתפלל שהעת של מציאת הזיווג יבוא מוקדם (של העת הקבוע) ?
ואם התשובה היא כ. אני לא מבין, איך אנחנו יכולים להתפלל שהעת של מציאת הזיווג יבוא מוקדם (של העת הקבוע), הרי, אם ה' קבע את העת, איך אנחנו יכולים לשנות את העת ?

אותה שאלה לגבי מה שכתוב בתפילת שחרית:
"יְהִי רָצון מִלְּפָנֶיךָ ה' אֱלהֵינוּ וֵאלהֵי אֲבותֵינוּ שֶׁתִּבְנֶה בֵּית הַמִּקְדָּשׁ בִּמְהֵרָה בְיָמֵינוּ. וְתֵן חֶלְקֵנוּ בְּתורָתָךְ לַעֲשׂות חֻקֵּי רְצונָךְ וּלְעָבְדָךְ בְּלֵבָב שָׁלֵם".

השאלה שלי היא :אנחנו מתפללים שה' יבנה בית המקדש במהרה בימינו, אבל אם ה' קבע את העת, איך אנחנו יכולים לשנות את העת ?

אפשר להסביר לי ?

בברכה,

תשובה

שלום וברכה,

ה' הוא שנתן לנו אפשרות לשנות את העת.

כך אמרו חז"ל: תשובה ותפילה וצדקה מעבירין את רוע הגזירה.

ראש השנה הוא זמן מיוחד לקביעת פרנסתו של אדם במהלך השנה, אך יותר מזה, נקבע גם כמה יצטרך האדם להתאמץ כדי להשיג את פרנסתו. כל תפילה וכל צדקה מקלה מעל הדינים.

בשמים ייתכן שנקבע כי זיווגו של אדם יתעכב 10 שנים, אך בזכות תפילותיו יום-יום יזכה לזיווגו לאחר 5 שנים ופחות. כל תפילה מקלה מעל המצב, ומשפרת את הגזירה ויכולה גם לבטלה.

זו הסיבה שהנביאים לא כתבו תאריך לגאולה - כי ה' יכול להביא את המשיח בכל עת אם רק נשוב בתשובה ונהיה ראויים לכך. כפי שאמרו חז"ל: "היום - אם בקולו תשמעו"! אם ישראל ישמרו רק שתי שבתות, תבוא גאולה לעולם.

אולם, יש תאריך קץ. כלומר, גם אם לא נהיה ראויים המשיח יגיע בסופו של דבר לפני סוף האלף השישי. אך אם נזכה יגיע קודם לכן.

וכן בגזירות פרטיות - אם לא נעשה דבר, נקבל את הגזירה והגורל כפי שנקבעו לפני ירידתנו לעולם הזה, אך אם נרבה בתפילות ותשובה וצדקה - ישתפר מצבנו לבלי היכר.

בברכה,

דניאל בלס