חברה והשקפה

חסד בחוץ על חשבון הבית

  • ח' חשון התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב
רציתי לשאול שאלה
שמעי בהרצאה של אחד המרצים והוא נותן סיטואציה כזו
ישנו אדם עשיר שיש לו אירגון שעוזר לניזקקים מחלק כספים ועוזר ממש אבל בבית הוא לא עוזר לאשתו למרות שהיא צריכה אותו
המרצה אמר שאחד מחכמי המוסר אני חושבת הרמח"ל אומר שהוא לא יקבל שכר בכלל על כל העזרה שהוא עזר לניזקקים בגלל שהוא הוא לא עזר בבית
אני שואלת איפה השכר מצווה כנגד שכרה
האם זה יכול להיות שהוא לא יקבל בכלל שכר למרות שהוא חילק כספים רבים ותמך במשפחות נזקקות?
אשמח שהרב זמיר או הרב דניאל בלס יענו לי תשובה עם מקורות
תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

על כל עבירה יקבל האדם עונש, ועל כל מצווה שכר.

המקרה היחיד שעשוי להיות אחרת, הוא כאשר מדובר ב"מצווה הבאה בעבירה" (סוכה דף ל, עמוד א), לדוגמה ברכה על לולב הגזול - שקיימת עבירה בעצם גופו, לכן המצווה לא מתקיימת בו.

על זו הדרך, אולי אפשר לומר שאדם שמחלק את כספו לנזקקים - כסף שהיה מיועד למזונות אשתו ובניו, ובגלל חסרונו בני ביתו עכשיו רעבים ללחם - לא קיים מצוות צדקה בחלוקת כספו. וצריך עיון.

אך איני רואה קשר בין עזרה בחוץ לעזרה בבית, ולא נראה שהדבר דומה למצווה הבאה בעבירה.

צריך לבקש מקור מדויק מן המרצה, קרוב לוודאי שלא הובן נכונה. דרשנים לעתים מקצינים בלשונם כדי להעביר מסר חד לציבור, אפשר שכוונתו היתה לומר שאין משמעות לשכרו של אדם בחוץ - כאשר מפקיר את בני ביתו, כי העבירה של הזנחת ביתו גדולה יותר מן השכר שישיג בחוץ. לא שאין לו מצווה בכלל על החסדים שעושה מחוץ לביתו, רק שבחשבון הכללי גדול הפסדו משכרו.

בברכה,

דניאל בלס