אם אני מבקש משכן למכור לי את האופניים שלו אני עובר על איסור לא תתאוה?

  • ב' חשון התשע"ט

שאלה

בע"ה, שלום לכבוד הרב, לשכן יש אופניים מיוחדים מאחורי הבית שנראה שלא משתמש בהם תקופה ארוכה. אני חפץ בהם. האם אני יכול לשאול האם הוא מוכן למכור לי אותם? או שמא זה לא תתאוה/תחמוד? תודה רבה מראש על התשובה

תשובה

שלום רב,

אתה יכול לבקש מהשכן למכור לך את האופניים ובתנאי שאם לא יסכים לא תשתדל בכל עוז לשנות את דעתו.

מקורות: לגבי איסור "לא תתאוה", כן מבואר בספר חרדים (פרק כא) שעל לאו דלא תתאוה משגמר והסכים בלבו להשתדל בכל עז לקנותו ממנו, מיד עבר, דאין תאוה אלא בלב. ע"ש. וכן כתב בשו"ת בצל החכמה חלק ג' (סימן מג אות י) לדייק מדברי הרמב"ם (פרק א מהלכות גזילה הלכה י) שרק אם חשב בלבו האיך ישתדל ויפציר בו עד שיעלה בידו לקנותו ממנו אז דווקא עובר בלא תתאוה, אבל אם רק חשב בלבו לקנותו ואם לא יתרצה בעל החפץ למכרו לו לא החליט בדעתו לעשות השתדלויות עד שיקנם, אין כאן משום לא תתאוה. ושוב הביא דברי ספר חרדים הנ"ל. ע"ש.

וגדר איסור "לא תחמוד" הוא כמו שכתב השלחן ערוך חושן משפט (סימן שנט סעיף י) כל החומד עבדו או אמתו או ביתו או כליו של חבירו או כל דבר שאפשר שיקנהו ממנו, והכביד עליו רעים, והפציר בו עד שלקחו ממנו, הרי זה עובר בלא תחמוד.

בברכה,

הלל מאירס