שבת

האם מותר להשתמש במעלית שבת?

  • כ"ד תשרי התשע"ט

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

האם לכתחילה מותר לקנות פנטהאוז בבניין מגורים גבוה מאוד ולהשתמש במעלית שבת? מה ההלכה לגבי מעלית שבת על פי הספרדים (מרן הרב עובדיה זצ"ל).

תודה רבה על העזרה.

תשובה

שלום רב,

דעת הגר"ע יוסף זצ"ל שמעלית אוטומטית, שעולה ויורדת ללא מגע יד, ונפתחת וננעלת ליד כל קומה, מעיקר הדין מותר להשתמש בה בשבת, בין לעלות ובין לרדת, ובפרט במקום צורך, כגון זקן או חולה, או יולדת או אישה עם עגלת תאומים. אך יש להיזהר שלא להיכנס למעלית בעת שהדלת נסגרת, שאז מפעילים מעגל חשמלי הגורם שוב לפתיחת המעלית. ומכל מקום במקום שאפשר נכון להחמיר שלא לרדת במעלית אוטומטית.

מקורות: ראה הליכות עולם חלק ד' (עמוד קנח) וקצור שלחן ערוך ילקוט יוסף חלק א' (עמוד תשעג סעיף ח). וע"ע בשו"ת יביע אומר חלק יא' (חלק אורח חיים סימן כד) ובמה שהביא בזה בספר פסקי תשובות (סימן רמח אות ב ד"ה ועוד).

בברכה,

הלל מאירס