חברה והשקפה

מה זה צדיק? והאם יש סיכוי?

  • כ"ג תשרי התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב,   רציתי לשאול ברשות הרב, מה זה צדיק? "אמר רבי יוחנן: כל הנביאים כולן לא נתנבאו אלא לבעלי תשובה, אבל צדיקים גמורים - עין לא ראתה אלהים זולתך." והאם אפשר להיות צדיק כמו זה שרבי יוחנן מדבר עליו? כי לכאורה אני מרגיש שאין סיכוי אז למה להתאמץ...   תודה רבה כבוד הרב,

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

עיין בהלכות תשובה להרמב"ם.

צדיק - הוא מי שזכויותיו רבות מעבירותיו. וצדיק גמור הוא מי שכמעט ואין לו עבירה.

רשע - הוא מי שעבירותיו רבות על זכויותיו. ורשע גמור הוא מי שכמעט ואין לו מצווה.

ודאי שיש לכל אחד מאיתנו סיכוי להיות צדיק, אם רק נתמיד בדרך התורה והמצוות. מובן שראוי לשאוף להיות צדיק גמור, עובדה שבכל דור ודור יש לנו צדיקי יסוד עולם שהצליחו להגיע למדרגה נפלאה זו.

(להבדיל אלפי הבדלות, נפוליון היה אומר: "מי שלא רוצה להיות גנרל, גם חייל טוב לא יהיה"!)

ראוי לאדם לשאוף לפסגה, ולבקש רוחניות עד בלי די. הקב"ה רואה את לבנו ורצוננו בו ומקרב אותנו אליו. אמרו חז"ל: "בדרך שאדם רוצה לילך בה מוליכין אותו" (מכות דף י, ע"ב), "בא ליטמא פותחין לו, בא ליטהר מסייעים אותו" (שבת דף קד, ע"א).

אבקש שתקרא היטב במאמר שכתבתי בשם "אל תתייאש":

https://www.hidabroot.org/article/231233

בעיקר עיין שם במשל הנפלא של החפץ חיים, אשר משווה את המצוות לאיסוף יהלומים, ואומר שכל מצווה שאנו אוספים היא יהלום נוסף לגן-עדן. לכן אל לאדם להתייאש גם אם אינו חושב שבכוחו לאסוף את כל המצוות, אך יאסוף מה שיוכל כי ודאי ייטב לו. הקב"ה הרי רואה את הלב הטוב והרצון להתקרב אליו, ואין ספק שהוא אוהב אותך מאוד.

עשיית תשובה היא למעשה דרך חיים, והעיקר הוא להימצא בה ולהיות בעלייה. כל מצווה נוספת, אפילו קטנה, מקרבת אותך לקב"ה, ותמלא אותך באושר בל יתואר לעולם הבא. אחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד שיכוון לבו לאביו שבשמים!

בברכה,

דניאל בלס