אמונה

ברוך שפינוזה - מה הבעיה?

  • י"ג תשרי התשע"ט

שאלה

מי הוא ברוך שפינוזה
מהי תורתו
מדוע הוחרם כל הקשור אליו-מה הבעיה בו
האם היה-יש לחרם זה משמעות
האם היו שחלקו על החרם
ובמידה וכן האם החרם עדיין תקף
תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

שפינוזה היה יהודי שכפר בתורה, ומכאן קיבל את פרסומו. הוא האמין באל שמתגלם בטבע, כי בתקופתו לא ידעו שהיקום נברא (פילוסופים בתקופתו האמינו שהעולם נצחי, קיים מנצח נצחים, ולכן שפינוזה פיתח פילוסופיה לפיה הא-ל שווה עם הטבע, ולא עליון על הטבע). הוא לא השכיל לדעת שהאלוקים האמתי היא על-טבעי, אינסופי ונצחי, לא תלוי במקום ובזמן:

http://www.hidabroot.org/he/question/109337

הקהילה היהודית החרימה את שפינוזה רק לאחר שחילל שבת בפרהסיה, והיה סועד עם נוצרים. שפינוזה לא היה נאיבי, הוא ידע מראש על החרם, וזה סייע לו בפרסומו וקרבתו לנוצרים בני ביתו. הוא מרד בעם היהודי ותורתו.

אין חרם על אדם מת. אך מובן שספריו הנם ספרי כפירה, ואין ליהודי מה לחפש בהם.

בברכה,

דניאל בלס