חגים ומועדי השנה

האם מותר לנשים לעשות תשליך?

  • כ"ז אלול התשע"ח

שאלה

האם מותר לנשים לעשות תשליך? תודה

תשובה

שלום רב,

מותר לנשים לומר תשליך, אלא שעליהן להקפיד למצוא מקום צנוע לאומרו.

מקורות: הנה בספר זכרון אברהם להג"ר אברהם בינג זצ"ל (סימן תקפג) כתב שאין חיוב על נשים לילך אל הנהר. ע"ש. וכמה פוסקים כתבו יותר מזה שאף יש להן להימנע מלאומרו, יעויין בערוך השלחן (סימן תקפג סעיף ד) שיש להזהיר הנשים שלא ילכו לאמירת תשליך. ובספר קצה המטה (סימן תקצח סק"ז) הביא שהגאון חכם צבי ז"ל ציוה לבנותיו להיות נמנעות בראש השנה מלילך לתשליך וכמובא בהקדמת ספר צבי לצדיק. ובשו"ת יד אליהו (להג"ר אליהו רגולר זצ"ל, בתחילת הספר בצוואת הגאון המחבר אות ב) כתב, שאין לנשים לזוז ממקומם ללכת להגיד התשליך כלל. וכן בספר פני המים (בתחילת הספר) במכתב אחי המחבר רבי יוסף שווארטץ זצ"ל כתב שהגאון רבי יוסף שאול נתנזון זצ"ל עשה תקנה בלבוב שהנשים לא ילכו לתשליך. גם ע"ע בספר שלחן יוסף (עמוד סט) בשם הגר"ע יוסף זצ"ל, שנשים פטורות מאמירת סדר תשליך, ואדרבה שב ואל תעשה עדיף. ע"ש. וכמובן טעם המניעה הוא משום צניעות. וכן בספר אלף המגן (סימן תקצח סק"ג) כתב, שיש לבטל המנהג מה שהנשים הולכות גם כן לתשליך כי באין על ידי זה לערבוביא הנשים עם האנשים וכו'. ע"ש. ולפי זה אם מוצאות מקום צנוע לכאורה אין מניעה שיאמרו. ובספר אשרי האיש חלק ג' (פרק יד סעיף יג) כתב בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שגם נשים חייבות באמירת תשליך, וימצאו להם מקום צנוע לאומרו. וע"ע מה שכתב בזה בקובץ אור ישראל חלק ט' (עמוד פח והלאה).

בברכה,

הלל מאירס