חברה והשקפה

מצוות שילוח הקן,רחמנות

  • ט"ו אלול התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב
יש לי שאלה
הרב"ה ציווה אותנו לעשות שילוח הקן שבעיני בשר ודם זה נראה מעשה אכזרי והא עשה זאת כדי ללמד אותנו רחמנות
אני לא מבינה אייך זה מסתדר זו מצוה המאד קשה לעשות מבחינה רגשית ויש לה שכר עצום
רציתי לדעת מה הפשט ? למה ה' עשה שנלמד רחמנות דווקא מהמצווה הזאת ולא ממצוה אחרת פחות אכזרית מבחינתנו
תןדה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

בתורה נאמר: ""והאם רבצת על האפרוחים או על הביצים לא תקח האם על הבנים. שלח תשלח את האם ואת הבנים תקח לך" (דברים כב, ו-ז).

לפי רוב הדעות, שילוח הקן היא מצוות רשות, שנועדה רק במקרה שאדם רוצה לאכול את הביצים. במקרה כזה, התורה מדריכה לשלח תחילה את היונה-האם כדי שלא תצטער על לקיחת גוזליה:

https://www.hidabroot.org/question/14365

 וראה גם:

https://www.hidabroot.org/%D7%99%D7%9C%D7%A7%D7%95%D7%98-%D7%99%D7%95%D7%A1%D7%A3/%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%96%D7%95%D7%96%D7%94-%D7%95%D7%9E%D7%A2%D7%A7%D7%94/%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%95%D7%AA-%D7%A9%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%97-%D7%94%D7%A7%D7%9F

 הרחמנות במצווה זו נועדה לבני האדם המקיימים אותה - כדי שירחמו על האם, ולא יקחו את גוזליה לעיניה. יש בכך תחושה של אחריות ודאגה לבריאה אפילו כשמשתמשים בה ולוקחים ממנה. בכך נמנעת התחושה ההפוכה של הפקרות וזלזול בבריאה.

 בברכה,

דניאל בלס