האם מותר לומר ברוך השם באמבטיה?

  • י"ב אלול התשע"ח

שאלה

לפעמים כשאני מקלחת את ילדי והוא שואל אותי שאלות ואני מספרת לו סיפורים יש צורך בעניית בעזרת השם או ברוך השם האם מותר לומר בחדר האמבטיה/שירותים את המילים האלו? תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

לפי מנהג הספרדים מותר מעיקר הדין לומר בעזרת השם או ברוך השם באמבטיה או בשירותים, ולפי מנהג האשכנזים יש להחמיר בזה.

מקורות: דעת השלחן ערוך אורח חיים (סימן פה סעיף ב) שמותר לומר כינויים של הקב"ה כגון 'רחום' 'נאמן' וכיוצא בהם בבית הכסא ובבית המרחץ. אבל השמות שאינם נמחקין אסור להזכירם שם. ע"ש. ולפי זה מותר לומר בעזרת השם או ברוך השם באמבטיה או בשירותים, שהרי ה' הוא מהשמות הנמחקים וכמו שהעלה בשו"ת יחוה דעת חלק ג' (סימן עח).

אולם במשנה ברורה (סק"י) הביא שהראב"ד אוסר ב'רחום'. ושכן דעת הב"ח שיש להחמיר. וכן פסק הפרי חדש. ע"ש. ולפי זה לכאורה הוא הדין שיש להחמיר לא לומר בעזרת השם או ברוך השם באמבטיה או בשירותים. וכן כתב בספר אשי ישראל (פרק נד הערה ג) בשם הגר"י נויבירט זצ"ל שאסור לומר במקומות אלו ברוך השם משום דהוי ככינוי.

בברכה,

הלל מאירס