תפילה וברכות

היכן רמוזים עשרת הדברות בפרשיות שמע?

  • י' אלול התשע"ח

שאלה

שלום רב, קראתי בכמה מקומות, שאפשר לראות ש-10 הדיברות רמוזות בפרשות של קריאת שמע,
תוכל בבקשה לכתוב לי איפה כל דיבר? ולשלוח לאימייל זה, תודה.

תשובה

שלום רב,

כך מובא בירושלמי מסכת ברכות (פרק א הלכה ה) מפני מה קורין שתי פרשיות הללו בכל יום, רבי סימון אמר מפני שכתוב בהן שכיבה וקימה. רבי לוי אמר מפני שעשרת הדברות כלולין בהן.

והירושלמי שם מפרט והולך כיצד כלולים עשרת הדברות בפרשיות שמע -

"אנכי ה' א-להיך" כלול ב"שמע ישראל ה' א-להינו".

"לא יהיה לך אלהים אחרים על פני" כלול ב"ה' אחד".

"לא תשא את שם ה' א-להיך לשוא" כלול ב"ואהבת את ה' א-להיך", כי מי שאוהב את המלך לא נשבע בשמו ומשקר.

"זכור את יום השבת לקדשו" כלול ב"למען תזכרו". ורבי אומר זו מצותשבת שהיא שקולה כנגד כל מצותיה של תורה דכתיב "ואת שבת קדשך הודעת להם ומצות וחוקים ותורה צוית" וגו' להודיעך שהיא שקולה כנגד כל מצותיה של תורה.

"כבד את אביך ואת אמך" כלול ב"למען ירבו ימיכם וימי בניכם" (ופירש הפני משה שם, שהרי התורה מבטיחה על מצוה זו של כיבוד אב ואם למען יאריכון ימיך, וזה נרמז בפסוק למען ירבו ימיכם וימי בניכם, שאם תקיימו מצוה זו ירבו ימיכם, וכן ימי בניכם אם הם יקיימו).

"לא תרצח" כלול ב"ואבדתם מהרה", כי מי שרוצח סופו להירצח בעצמו.

לא תנאף" כלול ב"לא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם".

"לא תגנוב" כלול ב"ואספת דגנך" ולא דגנו של חבירך.

"לא תענה ברעך עד שקר" כלול ב"אני ה' א-להיכם". וכתוב "וה' א-להים אמת", מהו אמת, אמר רבי אבון שהוא א-להים חיים ומלך עולם. אמר רבי לוי, אמר הקב"ה אם העדת לחבירך עדות שקר מעלה אני עליך כאלו העדת עלי שלא בראתי שמים וארץ.

"לא תחמוד בית רעך" כלול ב"וכתבתם על מזוזות ביתך", ביתך ולא בית חבירך.

בברכה,

הלל מאירס