חברה והשקפה

עבודה מעבר להשתדלות טבעית

  • ח' אלול התשע"ח

שאלה

שלום,
רבות אני שומע על כך שעל האדם לעבוד בצורה של "השתדלות" ושאין לו לאדם להרבות בעבודה. וכן כי שעות נוספות אינן מגדילות את פרנסתו.
א. מה אם אדם בזמנו הפנוי מבצע עבירות יותר מאשר במצב בו היה עובד? לא עדיף שיעבוד?
ב. אדם המעשר ועושה חסדים עם כספו, עושה זאת גם עם הסכומים שמרוויח מהשעות הנוספות. אילולא הן, מעשרותיו וצדקותיו היו נמוכים יותר (מבחינת סכום).
ג. אדם שאינו לומד תורה כלל ועושה הסכם "ישככר וזבולון"- באם עובד יותר מרבה תורה יותר, שכן את הסכומים שמרוויח מעביר לתלמידי לחכמים עבור לימוד.

אשמח ואודה לישוב הנושא.
בברכה,
זיו גלפרין

תשובה

שלום וברכה

א. ברור שמי שלא לומד והעבודה מצילה אותו מהחטא, ירבה לעבוד.

ב. אין על האדם לעבוד בשביל חסד אלא יעסוק בעבודה כדי פרנסתו ובשאר הזמן יעסוק בתורה.

ג. במקרה כזה עליו להשתדל בצורה סבירה עבור פרנסה סבירה לשני המשפחות ובשאר יעסוק בתורה.