תורה ומדע

החלפת שיניים

  • א' אלול התשע"ח

שאלה

למה הקב"ה ברא את האדם בצורה כזאת שהשיניים מתחלפות רק פעם אחת בחיים ולא יותר פעמים במידה ונופלת שן? הוצאה של שיניים זו הוצאה כספית יקרה, האם זה נועד לתיקונו של האדם?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

ראשית, השיניים הם איבר מדהים, אשר מסוגל להישמר 80 שנה. היכן מצאנו בטבע אבן אשר מסוגלת לעמוד ב-80 שנה של חיכוך ומים? ושיני האדם הם פלא מכאני, שיניים חותכות וטוחנות בזוויות הטובות ביותר לחיתוך ולעיסת המזון, בסגירת הפה וכו'. זו מתנה נפלאה מאוד שצריך להודות עליה לקב"ה.

לעצם שאלתך,

חלק מתיקון העולם הוא שהאדם ישתמש בתבונתו, ולכן ישמור על ההיגיינה של שיניו, וכן ישתמש ברופאים. אמרו חז"ל שהקב"ה נתן רשות ורופא לרפא. ודאי שזה חלק מתיקונו של האדם, אפילו ייסורים קטנים מאוד נקבעו לאדם בשמים.

עם זאת, גם מבחינת תכנון הבריאה, לא טוב היה אילו היו שיניו של האדם מתחלפות. שיניו של התנין מתחלפות ולשם כך צומחות שיניים פנימיות בלסתותיו, נושרות באופן קבוע, ובכך פוגמות בכל צורת החניכיים שלו. התנין נזקק לחילוף שיניו כי הוא חיה טורפת החיה במים, אך יתרון זה בא עם חסרונות מובנים אחרים.

בברכה,

דניאל בלס