שבת

האם מותר למלא סיר במים בשבת כדי למנוע משאריות האוכל להידבק בדופני הכלי?

  • ט"ו אב התשע"ח

שאלה

שלום וברכה, לאחר סעודת שבת בבוקר אנו מרוקנים את שאריות סיר החמין לפח האשפה ואת הסיר מניחים בכיור עד לשטיפתו ביסודיות במוצאי שבת. האם מותר לשפוך מים בשבת עצמה אל הסיר, ללא הדחה או שפשוף בכלל, כדי שיהיה קל יותר להדיחו כהלכה במוצאי שבת? אשמח גם למקורות. אנו אשכנזים. תודה רבה ובשורות טובות

תשובה

שלום רב,

אפשר להקל לשפוך מים לתוך סיר בשבת כדי למנוע משאריות החמין להידבק בדופני הכלי. אמנם אם שאריות החמין כבר נדבקו בדופני הכלי ויבשו - אין להקל בזה.

מקורות: הנה אמנם דעת כמה מאחרוני דורינו להחמיר בזה, ראה בשו"ת אז נדברו חלק ה' (סימן לו אות ד) שכתב, למלאות הכלים מים יש בזה חשש של איסור הכנה. וכן בספר מאור השבת חלק א' (עמוד קטו) הביא תשובת הגר"י פישר זצ"ל שיכול להניח הכלים בכיור וכשהוא רוחץ בין כך ידיו ממילא יהיה להכלים השריה ושפיר דמי. ודייק מזה שדעתו להחמיר שלא לערות מים על הסיר ללא הערמה זו. וכן כתב בשו"ת נשמת שבת חלק ד' (סימן שסא) שיש להחמיר שלא לשרות כלים מלוכלכים במים בשבת, אבל מותר ליטול ידיו על גבי הכלים. ובספר אור לציון חלק ב' (פרק לד אות א) כתב גם כן לאסור בזה (ולפי דעתו אף יש להיזהר שלא ליטול ידיים על גבי כלים אלו אם כוונתו לשרותם. ע"ש).

אולם מצאנו בספר מהרי"ל (מנהגים, שבת אות כז) שכתב, ואמר מהרי"ל, פעם ראה רבו מהר"ש אחר סעודה שלישית בשבת בימות החמה חזר שטף צנצנת שלו. ואמר לו מהרי"ל, והלא איתא פרק כל כתבי, קערות שאכל בהן בערבית מדיחין לשחר, בשחר מדיחין למנחה ותו לא, אבל צלוחיות וכוסות מדיחין והולך כל היום דאין קבע לשתייה. ועכשיו נלך לבית הכנסת וברור לך שלא תשתה בו היום עוד והיכי מותר בהדחה. ונענע לו ראש והיה מודה לדבריו ואמר לא נתכוונתי לשתייה עוד רק להצהירו משיור היין שלא יושחר. ונכון להחמיר. ע"כ. ולפי זה נראה שגם בנידון דידן שכל כוונתו לשפוך מים על הסיר כדי למנוע משאריות האוכל להידבק בדפנות - יהיה מותר מעיקר הדין.

וכן נקטו להתירא בשו"ת מחזה אליהו חלק א' (סוף סימן נה) ובשו"ת באר שרים חלק א' (סימן מד). וגם בשו"ת מנחת שלמה חלק ב' (סימן לה אות יב סק"ו) צידד להקל בזה. ע"ש. וכן פסקו בספר חזון עובדיה שבת חלק ו' (עמוד קב) ובספר שמירת שבת כהלכתה חלק א' (פרק יב סעיף ג). אלא שהוסיף בשש"כ שם, שאם שאריות התבשיל כבר נדבקו בדופני הכלי, ויבשו, אסור לשרות הכלי במים בשבת. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס