שאל את הרב - כללי

באיזה גיל יהודי מקבל נשמה?

  • ז' אב התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב, ברצוני לדעת באיזה גיל יהודי מקבל נשמה ובמה הדבר תלוי? האם בגיל 13 (בר מצווה) או בגיל 20? הייתי רוצה לדעת גם על "הרוח" של האדם באיזה גיל היא נכנסת? אני יודע שהרוח מקומה בלב והנשמה מקומה במוח. תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

1. מובא במסכת סנהדרין (דף צא עמוד ב) שאנטונינוס שאל את רבי, נשמה מאימתי ניתנה באדם, משעת פקידה (משעה שהמלאך פוקד הטיפה ומביאה לפני המקום מה תהא עליה, מיד נזרקה בו נשמה וחיות. רש"י) או משעת יצירה (שנרקם כולו בבשר וגידין ועצמות. רש"י), אמר לו רבי, משעת יצירה. אמר לו אנטונינוס, אפשר חתיכה של בשר עומדת שלושה ימים בלא מלח ואינה מסרחת (וגם כאן אילו לא היתה נשמה נתונה עד שעת יצירה היאך תתקיים הטיפה שלא תסריח במעיה, וכיון שטיפה מסרחת שוב אינה מולדת. רש"י), אלא משעת פקידה. אמר רבי דבר זה למדני אנטונינוס, ומקרא מסייעו, שנאמר (איוב י יב) "ופקודתך שמרה רוחי".

2. ראה עוד בשלחן ערוך הרב (סימן ד סעיף ב) שתחילת כניסת נפש הקדושה היא מגיל חינוך לתורה ומצוות, אולם גמר ועיקר כניסת נפש הקדושה באדם הוא בי"ג שנים ויום אחד לזכר וי"ב לנקבה.

בברכה,

הלל מאירס