שאל את הרב - כללי

גלגול נשמות וקירוב יהודים

  • ו' אב התשע"ח

שאלה

שלום,
יש לי מספר שאלות:
1. בגלגול נשמות- נשמה שחוזרת לבצע תיקון, ייתכן ותחזור בדמות שעשויה לעשות עוד עבירות? למשל, נשמה שבגלגול ראשון הייתה באדם דתי מאמין וחוזרת לתיקון ייתכן ותחזור אל אדם חילוני? ומה קורה אם היא לא מצליחה לעשות את התיקון? או שהיא מתקנת משהו אחד אבל עושה עבירה במשהו אחר?
2. איך ניתן לדעת מה/מי הייתי בגלגול הקודם ומה התיקון שלי בעולם הזה)
3. הבנתי שיהודי שאינו שומר שבת לא יכול להשלים מניין. איך ניתן לקרב יהודי חילוני לדת אם מרחיקים אותו? זה רק ידחה אותו יותר. איפה כאן הגישה המקרבת?
4. איזה עבירות מובילות לגיהנום התחתון ביותר שאין יציאה ממנו? ואיזה עבירות יובילו לעולמות שמעל?
5. מי יתעורר בתחיית המתים ומה יקרה לכל הנשמות הגויות?
6. האם גם נשמות של גוים חוזרות לתיקון?
7. אם לנשמה ניתנת זכות בחירה להזדכך בגיהנום או לחזור לגלגול נוסף- האם היא יודעת באיזה גלגול תחזור לפני בחירתה? ולמה יש בחירה בכלל? למה לא לזכך את הנשמה במשך 12 חודשים ולהעבירה לעולמות העליונים אחר כך? למה לחזור לארץ לגלגול שהוא תהליך קשה וארוך?
תודה

תשובה

לכבוד השואלת,

1. יש גילולים שיכול לחטוא, ויש שמובטח לו שלא יחטא, ע':

https://www.hidabroot.org/question/24329

2. מובא בספר שבט מוסר פרק א', שמצוה שאדם מרגיש שייכות וקירבה מיוחדת אליה, על זה בא לתקן. ולגבי עבירה, מה  שמרגיש שמושך אותו הכי הרבה לעבור, על זה בא לתקן.

3. אין בזה ענין של הרחקה. אם הוא מחשיב ענין של מנין, הרי הוא יתפלל בו וישמור תורה. ואם הוא חילוני שאינו מחשיב את התורה או מנין, אז גם אינו מרגיש חסרון לגבי מה שאין לו ערך אצלו. ענין של קירוב רחוקים היינו להתנהג לכל נשמה יהודית באופן של דרך ארץ. ענין תפלה במנין הוא חק הנובע מצד הפן הדתי ואין בו ענין של תוספת דרך ארץ לומר למי שאינו דתי שהוא כן נחשב דתי.

4. מנהגי לענות לשאלה כזו, שאין בלימוד ענין זה שום חילוק לגבינו. מכיון שכל זמן שאדם חי בעולם הזה, הוא יכול לקרב את לבו לבורא העולם ולעשות תשובה שלימה בשנייה; ואז אין לו שום עונש, לא במדור תחתון ולא במדור עליון.

5. נא ראי כאן:

https://www.hidabroot.org/question/83687

6. נא ראי כאן:

https://www.hidabroot.org/question/185278

7. לא ידוע לי אודות בחירה כזאת.

בברכה,

רב נחום