חגים ומועדי השנה

האם יולדת צריכה להתענות בתשעה באב דחוי?

  • ו' אב התשע"ח

שאלה

אישה ספרדייה פחות מחודש לאחר לידה, האם צריכה לצום בתשעה באב השנה שדחוי? תודה

תשובה

שלום רב,

היא לא צריכה לצום כלל. ומכל מקום אין לה לאכול מעדנים אלא רק אוכל בסיסי כדי קיום הולד.

מקורות: כי לפי מנהג הספרדים גם בשנה שתשעה באב לא נדחה, יולדת בתוך שלושים פטורה מלהתענות לגמרי, וכמבואר בשלחן ערוך אורח חיים (סימן תקנד סעיף ו) ובשו"ת יחוה דעת חלק א' (סימן מב).

וגם לפי מה שכתב הרמ"א (שם) שנוהגין להתענות כל זמן שאין להם צער גדול שהיה לחוש לסכנה והמיקל לא הפסיד, מכל מקום כתב המשנה ברורה (ס"ק יד) בשם המגן אברהם, דאפילו במקום שנוהגין להחמיר בט' באב שנדחה יש להקל שלא תתענה.

ומכל מקום אין לה לאכול מאכלים טובים ומשובחים אלא רק הנצרך לה כדי קיום הולד וכמבואר בכיוצא בזה בשלחן ערוך (שם סעיף ה). וכן הוא בנידון דידן בשו"ת יחוה דעת (שם).

בברכה,

הלל מאירס