חברה והשקפה

מודעות בעליי החיים

  • ג' אב התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול על יחס התורה לבעליי חיים כלומר, האם התורה אומרת שהם ללא מודעות עצמית ובלי שם יכולת חשיבה או שכן
כי לאחרונה ראיתי תוכנית שמראה שבעליי החיים בעלי חשיבה ומודעים אלינו ואפילו יכולים להשתמש ביכולות מתמטיות (אלכס התוכי ) וקופים מבינים את הערך של כסף

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

התוכניות בהן צפית עוסקות בפרשנויות, ולעתים גם בעריכה מוקדמת מראש. תוכים וקופים פועלים על פי אינסטינקטים, המאפשרים להם להתנהל בצורה זהה בסיטואציות זהות, ללא בחירה חופשית. פירוש הדבר שקופים מזן זהה ינהגו תמיד באופן אופן, ויהיו נתונים להשפעות של אילוף. האדם לעומת זאת הוא בעל בחירה חופשית, כך שאפילו שני תאומים מבטן ומלידה יבחרו בחירות שונות בחייהם, ויהיו לאנשים שונים. לכן לא ניתן "לאלף" אדם.

לעצם שאלתך,

ביחס לבעלי החיים יש הרבה מן האנשה והדמיון בימינו. אין ספק שבעלי חיים מרגישים, אך אין להם חווית סבל וצער כבני אדם. הנה שאלה שקיבלנו על כך: "מדוע הקב"ה ברא אכזריות בטבע? מדוע בעלי החיים סובלים?"

https://www.hidabroot.org/he/article/132434

ולהשלמת הנושא, ראה מאמרי -  מדוע אין לבעלי החיים חלק לעולם הבא?

https://www.hidabroot.org/article/224814

בברכה,

דניאל בלס