נשים

האם אשה יכולה להגיע לשלמות שלה ללא נישואין?

  • ט"ו תמוז התשע"ח

שאלה

הרי גבר-כדי להגיע לשלמות שלו עליו להנשא.האם גם אשה כך?
אם אשה אינה יכולה להגיע לשלמות ללא חיי נישואים,אז מדוע אשה אינה מצווה להינשא?
ואם אשה כן יכולה להגיע לשלמות ללא נישואים-אז מדוע זה נחשב למעלה עבורה להתחתן?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

ראה במאמרי "למה חשוב להתחתן?"

https://www.hidabroot.org/article/134553

אכן הדבר נכון גם לאשה, בנביא נאמר: "לא תוהו בראה, לשבת יצרה" (ישעיהו מה, פסוק יח), כלומר כל דבר שהבורא יצר בבריאה נועד לתכלית, ומכאן למדו חכמים שגם נשים צריכות לבקש להתחתן בכדי למלא את ייעודן בעולם.

חז"ל למדו שגבר ואשה ביחד משלימים זה את זו, ורק ביחד זוכים להיקרא "אדם". אשה שרוצה להגיע לשלמות רוחנית תבקש להתחבר עם בעל מתאים כדי לקיים את רצון השם ככלי שלם, ולא ככלי חצוי.

בהקמת משפחה ישנה נתינה גדולה: "ואהבת לרעך כמוך" בתוך המשפחה אינו דומה כלל לחיי חברה וחוץ, זוהי אהבה מסוג אחר לגמרי, עמוקה ועקבית יותר, שדורשת חיי שיתוף והבנה המקדמים מבחינה רוחנית. האשה נבנית בעיקר על ידי אהבת ילדיה, והגבר נבנה בעיקר על ידי אהבת אשתו.

הטעם שהאישה לא הצטוותה בפרייה ורבייה, הוא מפני שהגבר הוא המקדש אותה ונדרש לדאוג לה. בגמרא (קידושין דף ב, ב) הוסבר כך:

"כי יקח איש אישה" (דברים כב, כד)... מפני שדרכו של איש לחזר על אשה, ואין דרכה של אשה לחזר על איש, משל לאדם שאבדה לו אבידה – מי חוזר על מי? בעל האבידה מחזר על אבידתו."

הקב"ה ברא את הגבר והאשה עם טבעים פסיכולוגיים שונים, המשלימים זה את זה. טבעו של הגבר לחזר אחרי אבדתו. האשה ביישנית ועדינה יותר מטבעה.

בברכה,

דניאל בלס