שבת

שאלה על מאמר של כבוד הרב

  • ה' תמוז התשע"ח

שאלה

כבוד הרב שלום וברכה,
באחד מהסרטונים שלך ראיתי שדברת על שמירת שבת, מלאכות שבת , וההבדל שבין מלאכה (מלשון מלכות- מלאכות קלות למעשה) לעבודה ( מלשון עבד- מלאכות קשות למעשה) . מאוד אהבתי את מאמרך אך יש לי שאלה קטנה .
אם מותר לעשות "עבודה" בשבת אז מדוע הענישו בתורה את המקושש עצים שכביכול הוא לא עשה מלאכה אלא עבודה ?
אשמח לתשובתך
תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,

לא עבודה קשה נאסרה בשבת, אלא מלאכת יצירה. עובדה שמותר בשבת לדחוף ארון כבד, למרות שזו פעולה מעייפת וקשה. לעומת זאת לכתוב שתי אותיות על דף - אסור.

ישנן 39 אבות מלאכה שנאסרו בשבת, אלו היו המלאכות שנועדו לעבודת המקדש בימי החול. חלק ממלאכות אלה יש בהן עבודה קשה (לדוגמה זורע וחורש וקוצר) וחלקן אין בהן עבודה קשה (הכותב והמוחק, והמבעיר - אפילו רק מעביר מאש לאש).

המשותף לכל המלאכות - שיש בהן מלאכת-יצירה: כלומר שינוי וחידוש כלשהו בתוך המציאות, עשיית דבר בעולם שלא היה קודם לכן. כך שיש בהן צד שווה לימי היצירה של ששת ימי בראשית.

המקושש עצים עבר מספר איסורים מן התורה,

תולש - עוקר ממה שמחובר לקרקע.

מעמר - סידר את העצים בערמות.

עירוב - טלטל היכן שלא היה עירוב.

בברכה,

דניאל בלס